Uhićeni ubojice Luke Ritza

"KRIMINALISTIČKA obrada je u tijeku i istraga još uvijek traje", izjavio je načelnik zagrebačke policije Branko Peran novinarima sinoć okupljenima ispred Heinzlove. "Dok traje istraga ne možemo komentirati pojedinosti samog slučaja. Večeras neće biti ništa", dodao je.

Mediji su objavili kako je navečer, iza 19 sati, započelo prepoznavanje od strane prijatelja Luke Ritza koji je kobne noći vidio njegovog ubojicu. No, unatoč nastojanjima da se dozna nešto više o ovom ključnom prepoznavanju, iz policije jučer navečer nisu dolazile nove informacije, te će se više moći doznati tek tijekom današnjeg dana.

Lukin prijatelj, koji je bio s njim kada je napadnut, dvaput-triput tjedno ovih je mjeseci išao u policiju na raspoznavanje počinitelja.

Kako samo jučer doznali od visokopozicioniranog izvora iz policije, među petoricom osumnjičenika za premlaćivanje, uhvaćen je i ubojica Luke Ritza. Na pitanje zašto nije održana izvanredna press konferencija, dobili smo odgovor kako  će informacija službeno biti objavljena kasnije tijekom dana. No, to se jučer nije dogodilo.

Naime, zagrebačka je policija privela skupinu od šest mladića za koje se sumnja da su napadači na Luku Ritza. Prema neslužbenim informacijama jedan od njih navodno mu je nanio teške ozljede od kojih preminuo, a isti je, prema pisanju medija, i sam priznao da je tukao Luku. Riječ je o mladiću iz Dugava, koji je već od ranije poznat policiji po mnogobrojnim prijavama.

Istražitelji su na temelju obavljenih razgovora s osumnjičenima doznali tko je sve sudjelovao u napadu kao i tko je od njih nanio Luki Ritzu teške ozljede glave.

"Otkad se ubojstvo dogodilo, svaki dan smo nekoga privodili i sigurno da policija među tim osobama traži sumnjivca, no o osumnjičenicima ne mogu ništa reći dok kriminalistička obrada ne završi", odgovorio nam je Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije na pitanje je li uhićen ubojica maturanta Luke Ritza.

"Imamo neke ljude na obradi"

"Da, imamo neke ljude na obradi, ali je nemoguće govoriti o njima kao o sumnjivcima jer uopće ne moraju biti krivi", kazao je Borovec ranije.

Suzana Ritz: Nadam se da je istina

Majka Luke Ritza Suzana Ritz kratko je komentirala kako se nada da je istina da su privedeni krivci te da će im policija javiti kada će imati službenu potvrdu. Lukina majka puna je hvale za inspektore koji rade na slučaju. 

Podsjetimo, sedamnaestogodišnjak je napadnut 1. lipnja na Mostu slobode a zbog ozljeda koje su mu nanijeli napadači, umro je deset dana kasnije.

Njegovi prijatelji već mjesecima uz pomoć letaka na kojima je otisnut fotorobot njegovog napadača, pokušavaju pronaći ubojicu. Koliko god je javnost senzibilizirana oko slučaja Luke Ritza, malo ih je u potpunosti svjesno o kakvom se mladiću radi. O njegovoj dobroti i humanosti jako dobro govori činjenica da je imao i donorsku karticu jer je htio da se u slučaju njegove smrti nekome drugome spasi život. Samo se nitko nije mogao nadati da bi se to i uistinu moglo tako brzo dogoditi.

> Raspisana nagrada: 50 tisuća kuna za pronalazak ubojice Luke Ritza

> Poslušajte pjesmu "Surovi grade" koja najavljuje prosvjed zbog ubojstva Luke Ritza

> Stop nasilju: Prosvjed zbog ubojstava mladih ispred škole Luke Ritza

Luka Ritz preminuo je na operacijskom stolu

Luka Ritz je 1. lipnja oko 1 sat iza ponoći, s prijateljem čekao autobus na Mostu slobode, kod zagrebačkog jezera Bundek. Desetak minuta kasnije dvojica huligana iz skupine od šest mladića, koji su pored njih prolazili, izdvojili su se i od njih tražili dvije kune i mobitele, što su Ritz i njegov prijatelj odbili pa su ih ova dvojica fizički napali. Ritz je od siline udaraca pao u nesvijest a huligani su pobjegli prema zgradi Ine.

Luka i njegov prijatelj bili su prevezeni u KBC Rebro s teškim tjelesnim ozljedama, a 7. lipnja, Luka Ritz je bio pušten kući iz bolnice. Pet dana kasnije oko jedan sat u noći mu je pozlilo pa je hitno prevezen u bolnicu gdje je ujutro umro zbog krvarenja u mozgu tijekom operacije.

Luka Ritz pokopan je na zagrebačkom Krematoriju 17. lipnja, a 19. lipnja policija je raspisala tjeralicu za njegovim ubojicom i objavila fotorobot te krenula u opsežnu istragu. Neki mediji 9. srpnja objavili su kako je policija uhitila 17-godišnjeg D. K. zbog sumnje kako je bio umješan u premlaćivanje, ali glasnogovornica policije Aleksandra Ljuba dan kasnije demantirala je navode medija.

Prijatelji Luke Ritza 5. rujna započeli su kampanju lijepljenja plakata, a natpisom "Zagrebe zašto štitiš ubojicu?" po gradu s kojima su htjeli upozoriti kako njegov ubojica još uvijek nije bio uhićen. Isto su ponovili i 1. listopada, ali ovog puta su bili upozorili kako je šest osoba znalo tko je ubio Luku Ritza, jasno aludirajući na prijatelje napadača.

Dva dana prije toga, ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac, predstavio je novu godišnju nagradu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koja nosi naziv "Luka Ritz". Nagrada se dodjeljuje jednoj osnovnoj i srednjoj školi.

Prije desetak dana, točnije 10. listopada, Ritzov rock sastav "Shangri la" izveo je pjesmu "Za Ritza" te jasno pozvao njegovog ubojicu da se preda. Pjesmu su izveli tijekom nastupa na Ivanich rock festu.

A.B.
Foto: PUZ/Index/Pixsell

Pročitajte više