Uhićenja diljem Hrvatske zbog pranja novca, istraga povezana s krađom zlata iz sjedišta policije

Foto: FAH

VARAŽDINSKO Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv dvanaest hrvatskih i slovenskih okrivljenika koje tereti da su preko svojih tvrtki od siječnja 2012. fiktivno prodavali zlato, a potom od države dobili 19 milijuna kuna povrata poreza.

Istragom je obuhvaćeno po šestoro hrvatskih i slovenskih državljana, izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu koje je u suradnji s koprivničko-križevačkom i slovenskom policijom te tužiteljstvom provelo zajedničku akciju "Gold rush".

Tužiteljstvo sumnja da su petorica okrivljenih hrvatskih državljana kao odgovorne osobe deset tvrtki i dvije zadruge od srpnja 2012. do lipnja 2014. u Koprivnici, Rijeci i Zagrebu ispostavljali lažne račune o prodaji lomljenog zlata između njihovih tvrtki s  ciljem da dobiju povrat poreza na dodanu vrijednost.

Iako stvarne prodaje zlata nije bilo, okrivljenici su potom lažno prikazali da su zlato kupile tri tvrtke iz Rijeke i Zagreba čije su odgovorne osobe prvookrivljeni hrvatski državljanin te šestorica Slovenaca također lažno prikazali da su prodali zlato dvjema tvrtkama u Italiji  i jednoj u Sloveniji.

Hrvat i njegovi slovenski kolege su pritom kao izvoznici deklarirali robu kao otpatke i lomljevine od zlata koji se prilikom izvoza puštaju bez kontrole čime su, sumnja tužiteljstvo, ishodili izdavanje izvoznih carinskih deklaracija iako stvarni izvoz zlata uopće nije obavljen.

Fiktivni računi


Talijanske i slovenska tvrtka, iako nisu kupile nikakvo zlato, su prema sumnjama tužiteljstva tvrtkama iz Rijeke i Zagreba na ime kupnje zlata uplatile više od 92 milijuna kuna.

Prvookrivljeni hrvatski državljanin i okrivljeni Slovenci su potom temeljem fiktivnih ulaznih računa za lom zlato i fiktivnih izlaznih računa o izvozu u Italiju i Sloveniju koje nije pratila stvarna isporuka od poreznih ispostava zatražili povrat poreza pa im je Porezna uprava, ne sumnjajući u njihove podataka, odobrila i na žiro račun dva društva iz Zagreba i Rijeke isplatila gotovo 19 milijuna kuna.

Kako bi prikazali da su novac stekli zakonito, okrivljenici su prenjeli više od 92 milijuna kuna na račune fiktivnih dobavljača društava i zadruga okrivljenika na ime plaćanja nepostojećih isporuka zlata.

Okrivljene tužiteljstvo tereti za utaju poreza ili carine, pranje novca, krivotvorenje isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Tužiteljstvo je ispitalo šestoricu hrvatskih okrivljenika nakon čega je sutkinja istrage četvorici odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela.

Fiktivno trgovanje zlatom u Hrvatskoj se našlo na meti tužiteljstva i u travnju ove godine kada je uhićeno 15-ak osoba zbog sumnje da su sudjelovale u međunarodnom lancu pranja novca.  Za taj slučaj javnost je doznala nakon što je iz policijskog sefa u sjedištu kriminalističke policije ukradeno dva kilograma zlata i 280 tisuća eura za što je naknadno optužen bivši policijski načelnik Željko Dolački.

Kako se doznaje, riječ je o nastavku akcije koju je prošle godine pokrenuo USKOK, a nakon što je iz zgrade zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ukradeno zlato.

Privedeno su uglavnom javnosti nepoznate osobe, vlasnici manjih tvrtki i obrta za otkup zlata.
 

Pročitajte više