Uhićenje četvorice generala nije prioritet srbijanske vlade

SRBIJANSKI premijer Zoran Živković izjavio je u ponedjeljak navečer da priopritet njegove vlade nije uhićenje i izručenje četiri generala vojske i policije, protiv kojih je Međunarodni kazneni sud u den Haagu podigao optužnice a što je objavljeno u ponedjeljak navečer.

Nacionalno vijeće za suradnju takvo će stajalište prenijeti glavnoj haaškoj tužiteljici Carli del Ponte, rekao je Živković za Radioteleviziju Srbije.

Najnovije haaške optužnice su "u političkom smislu udarac na reforme u Srbiji", kazao je premijer te pojasnio: "Naš Zakon o suradnji s Haaškim tribunalom obavezuje, ali zašto baš danas, sedam dana nakon sastanka u Beču s kosovskim Albancima i međunarodnom zajednicom, u jeku predizborne kampanje za predsjedničke izbore u Srbiji i kad smo pred početkom diskusije o povjerenju Vladi?", zapitao je.

Živković je dodao da ga objava optužnica nije iznenadila, jer se o njima govori već nekoliko mjeseci i jer je on "odbio da primi optužnice od Carle del Ponte prilikom njezina posljednjeg posjeta Beogradu" (u rujnu).

Premijer je kazao da Radovan Karadžić i Ratko Mladić trebaju biti izručeni den Haagu, ali da ostali s popisa optuženika trebaju biti procesuirani pred domaćim sudovima.

"Mi nemamo nijedan razlog da štitimo ratne zločince, ali ne možemo dozvoliti da netko zbog svoje nesposobnosti kao tužitelj na nas prebacuje odgovornost", kazao je premijer.

Dodao je da će domaći organi "do kraja ove godine dokazati da se Mladić ne nalazi na teritoriju Srbije, a ako jest, bit će uhićen".

Haaški sud skinuo je u ponedjeljak oznaku tajnosti i potvrdio četiri nove optužnice protiv vojnih i policijskih generala Vojske i policije tadašnje SR Jugoslavije. Optuženi su Nebojša Pavković, u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. zapovjednik Treće armije Vojske SR Jugoslavije; Vladimir Lazarević, zapovjednik Prištinskog korpusa VJ; Vlastimir Đorđević, načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, te Sreten Lukić, zapovjednik Združenog štaba MUP-a Srbije na Kosovu, danas načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije.

Pročitajte više