Uhićeno 10 pripadnika narko mafije u Hrvatskoj, policija našla velike količine droge

Foto: MUP

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave istarske su u suradnji sa Službom kriminaliteta droga Policijske uprava zagrebačke, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje kojim su obuhvatili deset hrvatskih državljana u dobi od 29 do 49 godina. Osumnjičene se tereti da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, izvijestila je policija.

Policijski službenici su jučer na području Policijske uprave istarske uhitili šest osoba (29, 33, 39, 44, 45, 46), a na području Policijske uprave zagrebačke tri osobe (34, 40, 49), dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru (44).

Osnovano se sumnja da su 39-godišnjak i 44-godišnjak, koji su uhićeni na području Pule, od veljače prošle godine povezali u dva zločinačka udruženja preostale osumnjičenike radi stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti nabavkom, prijevozom i preprodajom droge na ilegalnom narkotržištu u Istri.

Dvojac je organizirao prijevoz većih količina heroina, marihuane i amfetamina s područja Zagreba i okolice, nakon čega se droga skladištila na području Pule i okolice, a potom preprodavala krajnjim konzumentima i sitnijim preprodavačima. Dva zločinačka udruženja djelovala su u nekim slučajevima samostalno, dok su u nekim slučajevima članovi zločinačkih udruženja međusobno surađivali, kažu iz policije.

USKOK zatražio pritvor

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU istarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 10 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prodali najmanje 10 kg droge

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 17. veljače 2023. do 2. studenoga 2023. u Istri, ustrojio zločinačko udruženje u koje je povezao II. i III. okr. u zajedničkom cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti neovlaštenom preprodajom heroina na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Radi realizacije navedenog cilja, nakon što je I. okr. s IV. okr. dogovorio redovite kupnje većih količina heroina, IV. okr. mu je isporučivao drogu koju je I. okr. skladištio u Puli, gdje je vagao i prepakiravao heroin u manje pakete namijenjene daljnjoj prodaji ili je to činila II. okr. po njegovim nalozima. Potom su I., II. i III. okr. prodavali tako pripremljenu drogu, pri čemu ju je I. okr. prodavao i sitnijim preprodavačima, a II. i III. okr. su heroin prodavali krajnjim korisnicima. Na opisani način okrivljenici su prodali najmanje 10 kilograma heroina, čime su pribavili nepripadnu materijalnu dobit od najmanje 250.000 eura, koju su međusobno podijelili.

Prodali više desetaka kila razne droge

Nadalje se sumnja da su IV. i V. okr., od veljače 2023. do 20. ožujka 2024., ustrojili zločinačko udruženje u koje su povezali VI. do X. okr. i druge zasad nepoznate osobe u zajedničkom cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi neovlaštenom preprodajom većih količina heroina, amfetamina i marihuane na ilegalnom tržištu u Istri. U tom cilju su IV. i V. okr. angažirali VI. do X. okr. te druge nepoznate osobe da im redovito i na njihov zahtjev iz Zagreba i Zaprešića dovoze u za to posebno prerađenim automobilima veće količine heroina, amfetamina i marihuane. Potom su drogu IV. i V. okr. skladištili u Ližnjanu, povećavali masu dodavanjem punila, što je činila i VII. okr., a zatim su drogu prepakiravali u manje pakete namijenjene daljnjoj prodaji. Tako pripremljenu drogu dalje su prodavali krajnjim konzumentima i drugim preprodavačima, pri čemu je IV. okr. bio zadužen za prodaju heroina, dok je V. okr. bio zadužen za prodaju marihuane i amfetamina. Na opisani način okrivljenici su nabavili i prodali najmanje 15 kilograma heroina, 15 kilograma amfetamina i 20 kilograma marihuane, čime su pribavili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 406.500,00 eura.

Osim toga se sumnja da je V. okr., tijekom listopada 2023. godine, nakon što je od zasad nepoznate osobe nabavio najmanje 12 kilograma kokaina radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, tu drogu zakopao u šumi u Zaprešiću.

Zatražen zatvor

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv devet okrivljenika.

Pročitajte više