Uhićenog suca prisluškivali mjesecima: "Malo ćemo viška uzeti p…. mu materina"

Foto: Hina

UHIĆENOM sucu zagrebačkog Trgovačkog suda Mihaelu Kovačiću danas je određen istražni zatvor. Istražni zatvor određen je upraviteljici Zajedničke pisarnice zagrebačkog Trgovačkog suda Aleksandri Mažić te stečajnom upravitelju Branku Petanjeku i njegovoj kćeri Ivi Petanjek, također stečajnoj upraviteljici.

Podsjetimo, Uskok tereti Kovačića, Mažić, oca i kćer Petanjek te još devetero osumnjičenika za stečajne malverzacije kojima su oštetili stečajne dužnike za više od 30 milijuna kuna. 

Istražitelji su Kovačića, Aleksandru Mažić te oca i kćer Petanjek počeli prisluškivati u rujnu prošle godine, nakon što su prijavljene sumnje u stečajni kriminal.

Kovačića zvali "gazda" ili "šefe"

Telegram doznaje kako snimke otkrivaju zanimljive detalje. Primjerice, Kovačiću su se obraćali s "gazda" ili "šefe". Nalazili su se u raznim restoranima, u uredu Ive Petanjek, u sučevoj vikendici… 

U nekoliko navrata s njima se sastala i Vlasta Jagarčec Vajda, koja je, vjeruju istražitelji, vodila firme preko kojih se prao novac izvučen iz stečajeva. Iva Petanjek u jednom joj je razgovoru poručila da ima za nju "dar od Mihe".

Nakon potresa u Petrinji statičari su došli u kuću majke Aleksandre Mažić koja živi u Sisku. Mažić je odmah zvala suca, očito misleći da su istražitelji.

"Netko je tamo kod mame", rekla je sucu. Nakon što joj je objasnio o kome se radi, ona mu uzvraća: "Nemoj me presijecat s tim stvarima. Mislila sam da su oni zločesti."

"Malo ćemo viška uzeti"

Stečajnog upravitelja Branka Petanjeka 31. prosinca 2020. istražitelji snimaju u razgovoru s pomoćnikom iz ureda. Njih dvojica pričaju o prodaji nekretnine jednog stečajnog dužnika, na što Petanjek komentira: "Sad bumo valjda dobili neke novce tam na taj k…."

"Al moramo najprije platiti režije koje opterećuju tu nekretninu", upozorava ga suradnik.

"Ma k…. bumo platili…više ništ’. Nek ide u p…. materinu. Nek sve zblokiraju. Mislim, spremit ćemo te novce na račune i nek’ se oni j… s tim. Kakve režije, čije režije?!" nastavlja Branko Petanjek.

Nakon što ga pomoćnik uvjerava da ipak moraju podmiriti režije, stečajni upravitelj mu govori da potreban novac "uzme iz viška".

"Ali viškova nema", ukazuje mu suradnik.

>> DORH objavio detalje o stečajnom sucu. Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute...

"Malo ćemo viška uzeti, p…. mu materina, na ime toga. Uzet ćemo za najam nekakve garaže, ak' ti treba. Sto eura ili hiljadu eura", govori Petanjek u tajno snimljenom razgovoru.

Petanjek zatim nastavlja planirati izmišljene troškove: "Svaki put kad bumo radili ćemo malo više uzeti, po hiljadu dvije eura više u diobu. Prikazat ćemo troškove veće nego imamo obveze". Dodaje kako će "njegov Miha" sve te troškove priznati.

Ipak, suradnik ga na kraju upozorava da mora priložiti račune za troškove, a ne može račune dobiti za izmišljene troškove, piše Telegram.

Pročitajte više