UHS: Vlada je prekršila Ustav i uzurpirala sudsku vlast

UDRUGA hrvatskih sudaca ocijenila je danas da je hrvatska Vlada prekršila Ustav, Ustavni zakon o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom i Zakon o kaznenom postupku time što je protiv i mimo volje te umjesto Županijskog suda, odlučila sama dostaviti optužnicu Međunarodnog suda u Haagu protiv generala Janka Bobetka.

U priopćenju Udruge hrvatskih sudaca, koje je potpisao njen predsjednik Vladimir Gredelj, podsjeća se da je Županijski sud u Zagrebu putem Ministarstva pravosuđa izvijestio Vladu "...da zbog lošeg i pogoršanog zdravstvenog staja sud ne može dostaviti optužnicu Tužiteljstva Haaškog suda generalu Bobetku, te da stoga ne postoje zakonski uvjeti za dostavu optužnice niti braniteljima..."

"Međutim, Vlada Republike Hrvatske, umjesto da odluku suda tek proslijedi Haškom sudu, odlučuje, protiv i mimo volje suda, sama izvršiti dostavu", kaže se u priopćenju.

"Vršeći sama dostavu optužnice, što spada u nadležnost sudbene vlasti, Vlada RH prekršila je Ustav RH, Ustavni zakon o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom, Zakon o kaznenom postupku, a naknadnim javnim komentarima predsjednika Vlade, i Europsku Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda".

"Ovako ponašanje Vlade RH bez presedana, predstavlja eklatantan čin uzurpacije uloge, koju u sustavu trodiobe vlasti ima isključivo sudbena vlast."

Jučerašnja odluka, kaže se dalje u priopćenju, iznenađuje i stoga, "što dostava od strane nenadležne Vlade ionako ne proizvodi pravne učinke, neovisno o tome da li je onaj kome je podnesak upućen, podnesak primio ili ne".

U prioopćenju se napominje kako je pred samo nekoliko dana predsjednik Vlade Ivica Račan, pozvan da komentira nepravomoćnu presudu tzv. gospićkoj skupini, "to odbio veličajući neovisnost i samostalnost sudbene vlasti kao najviše vrednote ustavnog poretka, izjavljujući kako se sudska odluka ne može dovoditi u pitanje na ulici, već jedino u sudnici".

"Sa žaljenjem smo dužni konstatirati da ovakvo neprincipijelno ponašanje Vlade RH i njenog premjera, što ovaj najnoviji slučaj samo potvrđuje, daje uporišta za zaključak svima onima koji tvrde kako je hrvatska Vlada s jedne strane spremna bespogovorno izvršavati naredbe Međunarodnog kaznenog suda, dok s druge strane ne pokazuje niti elementarno poštovanje spram sudova svoje vlastite države", kaže se u priopćenju.

U priopćenju se također kaže kako se premijer "vara" ako misli da je time što je uputila optužnice, "što se Vlade tiče, priča završena", jer o tome "ipak odlučuju sudovi, a ne Vlada".

"I molim vas gospodine predsjedniče Vlade RH, nemojte više nikada govoriti da poštujete sudbenu vlast i njene odluke, jer sada je valjda svima u Hrvatskoj kristalno jasno kako to činite samo onda kada to korespondira s vašim dnevno političkim interesima," poručuje Udruga sudaca permijeru Račanu uz napomenu kako bi "u zemljama koje imaju demokratsku državu, premjer nakon svega podnio ostavku".

Pročitajte više