UHS zgrožen napadom na suca omiškog Općinskog suda

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) zgrožena je najnovijim brutalnim napadom na suca Općinskog suda u Omišu Josipa Popadića, ali i činjenicom da u središnjoj informativnoj emisiji državnog HRT-a Dnevniku o napadu na suca nije bilo niti jednog slova, priopćeno je danas iz Tajništva te udruge.

UHS sramotnim drži da "na toj televiziji pozornost urednika Informativnog programa ne zaslužuje čak niti osuda toga užasnog čina od strane predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske", te postavlja pitanje postaje li Hrvatska imuna na napade na suce.

"Ocjenjujući nepotrebnim elaborirati razloge zbog kojih bi u svakoj uljuđenoj zemlji napad na suca bio udarna vijest u svim medijima, o kojoj bi izvještavali sa naslovnica i udarnim terminima, dužnost nam je upozoriti da u državama koje postanu imune na napade na suce vlast preuzima ulica", smatraju u UHS-u.

Kako ne bi postali suodgovorni, predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj pozvao je sve suce u Hrvatskoj da u petak 19. ožujka u 12 sati prekinu svaki rad u trajanju od pola sata. Time bi na simboličan način jasno dali do znanja svima u RH, a prije svega najvišim tijelima državne vlasti kako više nisu spremni sjediti u sudnicama brojiti žrtve, čekati svoj red i tolerirati da država ne čini ništa na stvaranju učinkovitog sustava sigurnosti pravosudnih dužnosnika, ističe Gredelj.

Također najavljuje, da će, bude li potrebno, "UHS razmotriti i druge odlučnije korake".

"Nakon svih ubijenih, pretučenih i izvrijeđanih čaša se prelila. Hrvatska mora shvatiti da je svaki napad na suca napad na sudbenu vlast, napad na ustavni poredak Republike Hrvatske. Želi li učinkovito zaštititi ustavni poredak, slobode i prava građana, država mora učinkovito zaštititi suce i to ne samo od fizičkih napada. Taj posao više ne trpi daljnja odlaganja", naglašava Gredelj.

Zahvalio je svim hrvatskim medijima koji su svjesni društvene opasnosti takvih pojava i tragičnoj vijesti o napadu na suca dali pripadajuću važnost.

Trojica nepoznatih muškaraca su u ponedjeljak u Splitu oko 19,30 sati pretukli i teže ozlijedili suca Općinskog suda u Omišu Josipa Popadića, izvijestila je splitska policija.

Popadić je prevezen u KB Split gdje je utvrđeno da mu je slomljena nosna kost s pomakom što je okvalificirano kao teža ozljeda. Splitska policija traga za napadačima te utvrđuje razloge napada.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić jučer je osudio napad na suca Popadića i upozorio na velike rizike kojima su suci izvrgnuti u obavljanju svojih odgovornih zadaća, te na potrebu
razmatranja načina njihove zaštite od takvih opasnosti.

Pročitajte više