Ukazanje blaženog Gojka Šuška kao mitskog bića pokrenutog vjetrom Duha

"ČVRSTO stojeći, istodobno pokrenut vjetrom Duha, iskoračio je položivši desnu ruku na srce što je čitav život kucalo za Hrvatsku. Dinamična modulacija kipa 'ogrtač' je plamtećeg žara ljubavi za Domovinu po kojoj pred nama evo stoji živi Šušak, i kojemu skupa s piscem kličemo: 'Blažene oči koje su te vidjele'", rekao je o svojoj viziji Gojka Šuška autor spomenika Kuzma Kovačić, koji će se sutra svečano otkriti.

Naime, na desetgodišnjicu smrti Gojka Šuška, otkrit će se spomenik u njegovu čast na Trgu Gojka Šuška u rodnom mu Širokom Brijegu, a povodom tradicionalne gradske manifestacije "Svibanjska sjećanja 2008.".    

"Želio sam napraviti ne samo fizički nego i duhovni portret čovjeka koji je, povezavši iseljenu i domovinsku Hrvatsku, u dramatičnim i presudnim trenucima obrane same egzistencije našega naroda stvarao pobjedničku vojsku i njome upravljao", objasnio je autor spomenika na službenim internet stranicama Širokog Brijega. Kovačić je poznat po izradi kipa prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Škabrnji te po zaboravljenom "Oltaru Domovini" na Medvedgradu.

Povodom postavljanja spomenika službene gradske vlasti izdvojile su i dio bogate biografije Šuška koji je s predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao Hrvatsku. Nabrojana su tako sva odlikovanja koja je primio Šušak, kao i međunarodna priznanja.

Osim vojne karijere i njegovih zasluga za obranu Hrvatske, nabrojane su i sve njegove političke funkcije u HDZ-u, kao i podatak kako je Tuđmana upoznao još u Kanadi te je odmah i prihvatio njegove političke ideje. Osim zasluga za obranu Hrvatske, posebno je naglašena njegova borba za pomirenje politički "razjedinjenoga hrvatstva". Naime, Šušak je radio na ujedinjavanju Hrvata nakon "unutrašnje nesloge koju je posebno produbio Drugi svjetski rat".

Svečanost otvaranja spomenika upriličit će se u subotu u 11 sati. 

I.Ć.
Foto: sirokibrijeg.ba

Pročitajte više