Izgledalo je da su iranske žene pobijedile ajatolahe. To bi mogla biti podvala režima

Ilustracija: EPA

NAKON gotovo tri mjeseca velikih prosvjeda zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini u rukama zloglasne "moralne policije" te nakon što su iranska policija, vojska i paravojska ubile još stotine, a uhitile tisuće prosvjednika i prosvjednica, preko vikenda je nadaleko odjeknula vijest o velikom popuštanju islamističkog režima. 

Podsjetimo, mediji diljem svijeta prenijeli su izjavu glavnog iranskog tužitelja Mohamada Džafara Montazerija da je moralna ili ćudoredna policija "ukinuta" te da "i parlament i pravosuđe rade" na pitanju eventualne reforme spornog zakona o obaveznom pokrivanju glave za žene na javnim mjestima. 

Na temelju toga zaključili su da su žene Irana, uz svoje muške saveznike, postigle povijesnu pobjedu nad islamskim ajatolasima koji vladaju zemljom preko 40 godina. 

Naime, glavna zadaća iranske moralne policije je patrolirati ulicama i drugim javnim mjestima i provjeravati nose li žene tradicionalnu i islamskim, odnosno šerijatskim zakonima propisanu maramu kojom pokrivaju kosu, zvanu hidžab. One koje uhvate da ne nose maramu ili ju ne nose "ispravno", maltretiraju ili privode.

Sumnjiva vijest o pobjedi Iranki nad moralnom policijom

22-godišnja Mahsa Amini uhićena je upravo zato što nije "ispravno" nosila maramu kad je došla u Teheran 13. rujna. Moralna policija ju je, prema svjedočenju obitelji, tukla i mučila, nakon čega je pala u komu i umrla 16. rujna. 

>> Golema pobjeda žena u Iranu. Ukinuta moralna policija, možda padne i obavezni hidžab

Međutim, uskoro su se počele javljati sumnje da izjava iranskog tužitelja zaista znači da je moralna policija ukinuta. Prije svega, on je sam naglasio da "moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem", odnosno da nije pod nadležnošću ministarstva pravosuđa.

"Moralna policija nema veze s pravosuđem. Isti izvor koji ju je u prošlosti stvorio, iz istog izvora je ukinuta. Naravno, pravosudni sustav će nastaviti svoj nadzor ponašanja diljem društva", glasi čitava Montazerijeva izjava na konferenciji u gradu Komu, prema iranskoj novinskoj agenciji ISNA-i. 

Njegov komentar je i izdanje BBC-ja na perzijskom opisalo kao "netransparentan i neodređen". Osim toga, i njegova izjava o eventualnoj reformi zakona poprima drukčije, praktički suprotno značenje kad se pročita u cjelini. 

"Znamo da se osjećate tjeskobno kada vidite (žene) bez hidžaba u gradovima, mislite li da službenici šute o tome? Kao netko tko se bavi ovom problematikom, kažem da i parlament i pravosuđe rade. Primjerice, baš smo jučer imali sastanak s Povjerenstvom za kulturu Sabora, a rezultate ćete vidjeti sljedećih tjedan dana ili dva", prenosi CNN Montezarijev komentar.

"Nijedan dužnosnik Islamske Republike Iran nije rekao da je patrola za usmjeravanje ukinuta" 

Iranska državna televizija na arapskom jeziku Al-Alam istaknula je da, unatoč interpretaciji zapadnih medija o "uzmaku Islamske Republike od svog stava o hidžabu i vjerskom moralu uslijed prosvjeda", zapravo "nijedan dužnosnik Islamske Republike Iran nije rekao da je patrola za usmjeravanje ukinuta". 

Patrola za usmjeravanje, odnosno Gašt-e-Eršad na perzijskom, službeni je naziv za moralnu policiju. 

Kako prenosi Deutsche Welle, jedan lokalni iranski medij čak javlja da je Montazeri ustvari izjavio da ministarstvo pravosuđa "ne planira ukinuti (moralnu policiju) niti će poduzeti korak u tom smjeru".

Moguće je i da je Montazeri mislio na "ukidanje" ili suspendiranje moralne policije u Teheranu jer iranske reformistički nastrojene novine Ham-Mihan pišu da je moralna policija u zadnje vrijeme zapravo povećala svoju prisutnost u drugim gradovima.

Očekivano, najsumnjičaviji prema ovoj najavi su sami iranski aktivisti, disidenti i nezavisni novinari u zemlji i inozemstvu, a neki od njih prozvali su to podvalom režima na koju su zapadni mediji nasjeli.

Tako je Nahajat Tižoš, iranska novinarka i producentica za kanadski CBC, u osvrtu na Twitteru upozorila da Montazeri "nije precizirao tko je navodno raspustio moralnu policiju (i kada i kako)", već je "obećao da će nastaviti s provođenjem islamskih šerijatskih zakona u zemlji".

Iranska aktivistica: Prosvjednici ne žele samo kraj moralne policije nego i kraj režima

"Tako je nevjerojatno koliko novinskih kuća izlazi sa zaključkom 'Iran ukida moralnu policiju' na temelju zamršenog citata jednog dužnosnika. U stvarnosti je moralna policija neaktivna od početka prosvjeda, ali nema bitnih vijesti o njenoj budućnosti", opominje i iransko-američki  dopisnik Independenta, Borzou Daragahi.

Iransko-američka autorica i aktivistica za ženska prava Masih Alinedžad prozvala je zapadne medije da su "pali na dezinformacije iranskog režima" i naglasila da iranski prosvjednici ne žele samo ukidanje moralne policije već i "kraj ovog režima".

Mladi iranski povjesničar Araš Azizi također je napomenuo da su iranski mediji brzo demantirali vijest o ukidanju moralne policije, ali i dodao da postoje određene naznake "da neki unutar režima raspravljaju o tome treba li opustiti, promijeniti, prepakirati ili učiniti nešto u vezi sa zakonima o hidžabu iako je malo vjerojatno da će (vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali) Hamenei išta priznati na ovom planu". 

Iranska aktivistica: Ako ne ukinu zakon, ovo je samo PR potez

Citirao je usto i Džalala Rašidija Kočija, konzervativnog iranskog zastupnika i člana parlamentarnog odbora za unutarnje poslove: "Čuo sam da Patrola za usmjeravanje (moralna policija) neće imati mjesta u novom planu koji priprema Vrhovno vijeće kulturne revolucije."

To je, dakle, opet naznaka da bi se moralna policija ipak mogla ukinuti. Međutim, ističe Azizi, patroliranje moralne policije je "praksa koja se može prekinuti, ali policija i pravosuđe još uvijek mogu koristiti mnoge druge načine da kazneno gone one koje ne nose hidžab". Iranci su u međuvremenu organizirali i veliki trodnevni štrajk koji je počeo u ponedjeljak. 

"Ako ne uklone sva zakonska ograničenja ženskog odijevanja i zakone koji kontroliraju privatni život građana, ovo je samo PR potez", zaključila je za AFP iransko-američka aktivistica za ljudska prava Roja Borumand te dodala da "ništa ne sprječava druga tijela za provođenje zakona" da provode "diskriminirajuće zakone".

Dakle, najava ukidanja zloglasne moralne policije u najmanju je ruku upitna. No u isto vrijeme jednako je upitno je li iranski režim više u stanju prisiljavati žene da se pokrivaju u javnosti budući da one prkose ovom zakonu kao nikad dosad u povijesti Islamske Republike - i na prosvjedima i mimo njih. 

Stoga je isto tako moguće da će progon nepokrivenih iranskih žena naprosto odumrijeti bez nekog posebnog dekreta ili zakonske reforme. U suprotnom iranski režim će morati još više eskalirati nasilje i progon mladih koji mu se više ne žele pokoravati. 

Prema iranskoj organizaciji za ljudska prava HRANA-i, od početka prosvjeda uhićeno je više od 18 tisuća prosvjednika, a ubijeno ih je više od 470, iako Teheran iznosi znatno manji broj od oko 200 ubijenih. Neki od uhićenih prosvjednika već su ekspresno osuđeni na smrt, uključujući njih petero koji su osuđeni jučer zbog navodnog ubojstva pripadnika režimske milicije Basidž, kako je priopćilo iransko ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više