Ukidanje hrvatskih i bošnjačkih općina u Mostaru

ZAMJENIK Visokog međunarodnog predstavnika u BiH Werner Wnendt u utorak je objavio da se idućeg ponedjeljka, 15. ožujka, u Mostaru ukidaju općine.

Dosadašnjim Statutom Mostar je bio ustrojen od tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke općine, ali je novim Statutom, što ga je nedavno ustrojio Visoki predstavnik Paddy Ashdown, predviđeno njihovo ukidanje i prerastanje u šest izbornih jedinica. Šest izbornih jedinica uvršteno je u nova izborna pravila Mostara po kojima će se održati i lokalni izbori za jedinstvenu Gradsku upravu Mostara u listopadu ove godine istodobno s općinskom izborima diljem BiH. Hrvatski dužnosnici HDZBiH su u više navrata negodovali protiv novih izbornih pravila u Mostaru, stvorenim na temelju šest izbornih jedinica, tvrdeći da će 60 posto Hrvata u ukupnom pučanstvu u Mostaru imati samo 42 posto vlasti u budućoj gradskoj upravi.

S druge strane negodovali su i bošnjčaki dužnosnici SDA tvrdeći da se Ashdownovim ukidanjem dosadašnjih općina u Mostaru dovodi u pitanje opstojnost Bošnjaka u tom gradu. Unatoč iskazanim nezadovoljstvima, i hrvatska (HDZ-ova) i bošnjačka (SDA-ova) strana do sada nisu bojkotirale provedbu Ashdownovog Statuta za Mostar kojim se taj godinama podijeljeni grad sada ujedinjuje u jedno upravno tijelo bez općinskih administracija.

Pročitajte više