Uklanjaju se Tuđmanove slike

IZ VOJARNI se od početka godine uklanjaju slike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a u samo dva posljednja mjeseca u Vojnom muzeju zaprimljeno ih je oko 600. Iako bi sve slike trebale završiti u muzeju u Vlaškoj, jedan dio njih mnogi časnici i vojnici odnose svojim kućama.

Uklanjanje Tuđmanovih slika iz državnih institucija počelo je još 2000. godine, nakon Tuđmanove smrti te dolaskom oporbe na vlast. U Ministarstvu obrane su tada slike također poskidane, ali u većini vojarni one su ostale visjeti na zidovima.

Predsjednik Stjepan Mesić je još početkom svog prvog mandata izdao naputak o uklanjanju slika iz vojnih objekata, kao i tadašnji ministar obrane Jozo Radoš. Naputak o uklanjanju obnovljen je u studenom 2004., a trebao bi pokazati da se u Hrvatskoj provodi detuđmanizacija i u vojnim krugovima, koji su tradicionalno najskloniji održavanju sjećanja na prvog predsjednika RH.

Kako saznaje Večernji list od izvora u MORH-u, naputak se ne odnosi samo na Tuđmana, već i na sve slike, grbove rasformiranih postrojbi te predmete od povijesnog značaja za nastanak RH i razvoj Oružanih snaga. Kako u Odjelu za odnose s javnošću najprije nisu željeli niti potvrditi niti opovrgnuti postojanje naputka, nego su poslali šturo priopćenje u kojem se kaže da se u vojarnama nalazi državni grb RH, a da se predmeti od povijesne važnosti za Hrvatsku i Oružane snage trajno pohranjuju u Vojnom muzeju, vjerojatno postoji bojazan kakva će biti rekacija javnosti.

Politolog Anđelko Milardović objašnjava da je naputak dio procesa detuđmanizacije i uklanjanja simbola iz vremena od 1990. do 2000. godine, te da vojska nije iznimka jer se detuđmanizacija provodi i u drugim državnim institucijama. Uklanjanje slika tumači i kao želju da se makne politički utjecaj iz vojske.

Za vojnike i časnike koji pohranjuju slike, kaže da se intimno ne pristaju rastati od takvih simbola za koje su jako vezani. “Jedan dio vojnika bio je dio tog vremena i sudjelovao je u stvaranju hrvatske države, pa su emocionalno vezani za to razdoblje i simbole koje ga predstavljaju, poput Tuđmanovih slika“ - zaključio je Milardović.

Pročitajte više