Ukrajina danas obilježava pet godina revolucije koja je dovela do rata s Rusijom

Foto: Hina/EPA

UKRAJINA je danas obilježila petu godišnjicu pokreta Euromajdan kojim je zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič te je započelo približavanje te države Zapadu. 

Janukovičev nasljednik Petro Porošenko, koji je na vlast stigao obećanjima o integraciji u Europsku uniju, danas je u Kijevu prisustvovao svečanoj ceremoniji obilježavanja na kojoj je odana počast za više od stotinu ljudi koji su izgubili živote na prosvjedima 2013. i 2014. godine. 

Porošenko i njegova supruga Marina na ceremoniji su kleknuli pred pravoslavni križ u pratnji premijera Volodimira Grojsmana i predsjednika parlamenta Andrija Parubija. 

Porošenko: Mirni prosvjedi za europsku budućnost

"Ukrajina danas obilježava petu godišnjicu Revolucije dostojanstva - Euromajdana - mirnih prosvjeda za europsku budućnost", poručio je Porošenko u odvojenom govoru u sjevernoj regiji Žitomir.

"Dostojanstvo i sloboda, za Ukrajince to nisu samo riječi. Za naš narod to je smisao života tijekom svih ovih stoljeća. Borba za našu zemlju, za samostalnost, neovisnost", dodao je ukrajinski čelnik. 

Prosvjed koji se odvijao na kijevskom Trgu neovisnosti (trg se na ukrajinskom kaže "majdan") trajao je nekoliko mjeseci, do kraja veljače 2014. kad je Janukovič zbačen glasanjem u parlamentu. 

Rusija zbog rušenja Janukoviča pripojila Krim i podržala pobunu u Donbasu

Ukrajinske vlasti su ga optužile da je naredio trupama da koriste nasilne metode protiv prosvjednika. Potom je pobjegao u Rusiju. 

Moskva je na zbacivanje Janukoviča odgovorila aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima, dugogodišnje lokacije ruske morske vojne baze na Crnom moru. 

Kasnije je u dvije najistočnije ukrajinske regije organiziran proruski separatistički pokret. Tada je u sukobima, prema procjeni Ujedinjenih naroda, poginulo više od 10 tisuća ljudi. 

Pročitajte više