Ukrajina i Rusija ponovno se međusobno optužuju za napade na Zaporižju

Foto: EPA

KIJEV i Moskva ponovno su se danas međusobno optuživali za napade na nuklearku Zaporižja, najveću u Europi, koju je okupirala ruska vojska i koja je već tjedan dana meta napada.

"Ograničite svoje prisustvo na ulicama Energodara! Dobili smo informacije o novim provokacijama okupatora", objavila je na Telegramu ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom prenijevši poruku mjesnog čelnika tog grada u kojem se nalazi nuklearka, a koji je odan Kijevu.

"Po svjedočanstvima stanovnika, ponovno su u tijeku bombardiranja u smjeru nuklearke Zaporižja... Razmak između ispaljivanja granate i pogotka je tri do pet sekundi", dodaje se u poruci.

Rusi tvrde da Ukrajina napada nuklearku

Okupatorske vlasti koje je postavila Rusija u zonama koje je okupirala u toj oblasti optužile su ukrajinske snage da su odgovorne za napade.

"Energodar i nuklearka Zaporižja ponovno su pod vatrom Zelenskijevih militanata", objavio je na Telegramu pripadnik proruske vojne i civile uprave Vladimir Rogov.

Projektili su pali "u zone koje se nalaze na obalama Dnjepra i u elektrani", rekao je ne navodeći podatke o žrtvama i šteti.

Dnjepar razdvaja zone pod kontrolom Rusa od onih pod kontrolom Ukrajine.

Zbog napada na Zaporižju u četvrtak se sastalo Vijeće sigurnosti UN-a.

U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda, zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor te su pokrenuti pričuvni generatori.

U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.

Ukrajinske vlasti pozivaju na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnika. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kritizirao je Rusiju da provodi "nuklearnu ucjenu".

Pročitajte više

 

Pročitajte više