Ukrajina: Izvoz žitarica u lipnju je 44 posto manji nego prošle godine

Ilustracija: EPA

UKRAJINA je u prva 22 dana lipnja izvezla 1.11 milijuna tona žitarica, za 44 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su podaci ministarstva poljoprivrede. Izvezeno je 978.000 tona kukuruza, 104.000 tona pšenice i 24.000 tona ječma, pokazali su podaci.

Prije početka ruske invazije 24. veljače Ukrajina je izvozila šest milijuna tona žitarica mjesečno, uglavnom preko luka na Crnom moru. Sada ih je prisiljena izvoziti vlakom preko zapadne granice ili preko malih riječnih luka na Dunavu. U takvim uvjetima izvoz je u svibnju pao na oko 1.7 milijuna tona, navodi Reuters.

"Dinamika je pozitivna"

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij izjavio je prošlog tjedna da bi izvoz u lipnju mogao porasti na dva milijuna tona, što je maksimum moguć u transportu kopnom. "Dinamika je pozitivna, ali dva milijuna tona maksimum je koji postojeća infrastruktura kopnenih ruta dopušta", izjavio je Visockij za državnu televiziju.

Preko luka na Crnom moru može se izvoziti pet milijuna tona, napomenuo je ukrajinski dužnosnik. Zapadni dužnosnici optužuju Rusiju da blokira ukrajinski izvoz i koristi hranu kao oružje. Moskva otklanja odgovornost i tvrdi da Ukrajina ne može izvoziti hranu preko Crnog mora budući da je postavila mine.

Pročitajte više