Ukrajina: Kučma pozvao na hitne razgovore

ODLAZEĆI ukrajinski predsjednik Leonid Kučma pozvao je na hitne razgovore u srijedu kako bi se okončala politička kriza u zemlji nakon što se reformistički kandidat Viktor Juščenko proglasio pobjednikom predsjedničkih izbora održanih u nedjelju za koje je rekao da su obilježeni nepravilnostima.

Oporbeni izvori su izjavili da planiraju sudjelovati u tim razgovorima, za koje se očekuje da će se održati u srijedu prijepodne, a na kojima će se razmotriti navodi da je premijer Viktor Janukovič pobijedio zahvaljujući izbornoj prijevari.

Konačni rezultati izbora još nisu objavljeni, a prema posljednjim službenim podacima nakon prebrojanih 99,48 posto glasova Janukovič je osvojio 49,39 posto glasova, a Juščenko 46,71 posto.

Kučma je kritizirao u utorak izjavu Juščenka u kojoj se proglasio pobjednikom izbora, rekavši da je to "politička farsa" koja bi mogla imati ozbiljne posljedice.

U utorak navečer deseci tisuća prosvjednika okupili su se ispred ukrajinske vlade kako bi podržali svog kandidata Juščenka, dok su u istočnoj Ukrajini tisuće ljudi preplavile ulice kako bi dale potporu Janukoviču.

U medijskim se izvješćima navodi da se ukrajinski vojnici približavaju Kijevu, a Juščenkovi kritičari upozoravaju da bi on mogao pokušati izvršiti prevrat kako bi preuzeo vlast.

Rani jutarnji sati u srijedu prošli su bez incidenata. U Kijevu su Juščenkovi pristaše kampirali u postavljenim šatorima ispred sjedišta predsjednika. Između njih i zgrade nalazi se 500 pripadnika specijalne policije.

Ovo je bila treća noć koju su oporbeni aktivisti proveli na Trgu neovisnosti.

Pročitajte više