Ukrajina od Hrvatske traži izručenje Ruskinje koja je u splitskom zatvoru

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

SPLITSKI Županijski sud donio je odluku o izručenju 36-godišnje Ruskinje u Ukrajinu. Kako saznaje RTL, modna dizajnerica koja je živjela u Austriji krenula je na ljetovanje u Hrvatsku. No Ruskinju su temeljem tjeralice odmah uhitili pa se od kolovoza nalazi u zatvoru na Bilicama.

"Ona je uhićena po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Republika Ukrajina. Vijeće, nakon što je pribavilo spis, smatra da postoje uvjeti za njezino izručenje. I doneseno je takvo rješenje. Na to rješenje nezadovoljna strana ima pravo žalbe, o kojoj odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske’’, rekao je za RTL Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Odvjetnica Ruskinje: Navodno je ukrala neke krojačke strojeve

Ukrajina traži 36-godišnju Ruskinju zbog prevare od 150.000 kuna u razdoblju kada je radila kao modna dizajnerica u toj zemlji.

"Navodno je ona otuđila neke krojačke strojeve. Zanimljivo je to da je prijavitelj bliski prijatelj oca njezinog bivšeg muža, a da je muž pak pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje i za nanošenje tjelesnih ozljeda njoj 2018. godine", izjavila je Lidija Horvat, odvjetnica osumnjičene.

"Kad bi je izručili, bila bi u zatvoru bez mogućnosti da se skloni od granata"

Ruskinja je 11. kolovoza uhićena u Hrvatskoj kada je iz Austrije došla na ljetovanje. Žena je do sada nudila jamstvo dvostruko više od navodne štete, ali to nije prošlo. Za dva dana je novo ročište. Mešin kaže da će sudac istrage na ročištu odlučiti o tom prijedlogu.

"Postoji mogućnost određivanja mjera opreza, ali to je na odluci suca i na osnovi podataka o spisu", kaže Mešin.

Odvjetnica Horvat kaže da ne odustaje od pravne borbe jer je Hrvatska potpisnica Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

"Ona kada bi tamo bila izručena, bila bi u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se skloni od potencijalnih granata i definitivno izložena životnoj opasnosti. A također smatram da joj baš ne bi bili naklonjeni ni ostali zatvorenici ukrajinskog državljanstva", izjavila je Horvat za RTL.

Zbog ratnog stanja je Austrija odgodila odluku o izručenju. Odvjetnica Ruskinje će se zbog svega obratiti Ustavnom sudu. Navodi da se radi o mladoj ženi koja ima dvoje maloljetne djece od devet i pet godina. U slučaju da Vrhovni sud potvrdi odluku Županijskog suda u Splitu, o tome će odlučiti ministar pravosuđa.

Pročitajte više