Ukrajina poručila EU i Poljskoj: Ograničenja na naše žitarice su neprihvatljiva

Foto: Profimedia

UKRAJINA je jučer, prije nego što je Europska komisija objavila da je postigla dogovor o nastavku tranzita ukrajinskog žita kroz pet zemalja EU koje su uvele ograničenja, prosvjedovala kod ključnih saveznika, Europske unije i Poljske.

Komisija je jučer priopćila da je postigla načelni dogovor da se omogući nastavak tranzita ukrajinskog žita kroz pet zemalja Europske unije koje su uvele ograničenja. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka uvele su mjere navodeći zabrinutost da je žito iz Ukrajine namijenjeno izvozu u druge zemlje završilo na njihovim lokalnim tržištima, što je rušilo cijene lokalnim poljoprivrednicima. 

"Ograničenja na izvoz žitarica su kategorički neprihvatljiva" 

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je danas priopćilo da je poljskom veleposlanstvu i uredu EU u Kijevu uputilo dopis u kojem izražava razočaranje zbog te situacije, uz ocjenu da su ograničenja na izvoz žita "kategorički neprihvatljiva". Glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko je danas potvrdio da je dopis poslan prije objave Komisije o postignutom dogovoru. 

Na pitanje mijenja li išta objava Komisije u stajalištu ministarstva, rekao je da se "izvoz svih ukrajinskih roba i dobara mora nesmetano odvijati". "Postoje puni pravni temelji da se smjesta nastavi izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Slovačku i Bugarsku, kao i da se nastavi neometan izvoz u druge članice EU", stoji u priopćenju ministarstva. 

Zaštitne mjere za četiri proizvoda - pšenicu, kukuruz, sjemenke uljane repice i suncokreta 

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis tvitao je jučer da dogovor EK uključuje "zaštitne mjere" za četiri proizvoda - pšenicu, kukuruz, sjemenke uljane repice i suncokreta.  

Dogovor također uključuje paket potpore vrijedan 100 milijuna eura (110.25 milijuna dolara) za lokalne poljoprivrednike, rekao je Dombrovskis. Pet članica EU postale su tranzitne rute za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti kroz crnomorske luke zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela u veljači 2022. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.