Ukrajina: Rusi su sa Zmijskog otoka nadzirali Odesu i separatiste u Moldaviji

Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

TAJNIK ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu kaže da su ruske snage koristile Zmijski otok za radijsko izviđanje. Oleksij Danilov rekao je za Ukrajinsku pravdu da su Rusi koristili otok za praćenje Odese, regije Besarabije i Transnistrije.

Transnistrija je odmetnuta moldavska regija koja od početka 1990-ih nije pod kontrolom Kišinjeva. U regiji je prisutna ruska vojska, a ruski mediji pišu da je 60% stanovništva Rusi i Ukrajinci.

"Tamo su imali moćnu poziciju"

Oleksij Danilov kaže da je odlazak ruskih snaga sa Zmijskog otoka strateški važna pobjeda za Ukrajinu.

"Tamo su imali vrlo moćnu poziciju. Ovo je strateški važna pobjeda za Ukrajinu", rekao je.

Kaže i da tvrdnje Rusije da su njene snage dobrovoljno napustile otok nisu istinite. 

"Način na koji Ruska Federacija tumači događaje, da su otok napustili kao navodni znak dobre volje, nije u skladu sa stvarnošću. Zapravo, odatle ih je istjerala naša teška artiljerija", rekao je.

"Nisu se imali gdje sakriti"

"Naše oružane snage su im svim raspoloživim sredstvima dva puta nanijele odgovarajuću štetu. Nisu se imali gdje sakriti i oni su morali pobjeći", rekao je Danilov.

Podsjetimo, jučer je objavljeno da su se ruske snage povukle sa Zmijskog otoka. Ukrajina tvrdi da su se Rusi povukli zbog napada ukrajinske vojske, a Rusi tvrde da je povlačenje "gesta dobre volje".

Pročitajte više