Ukrajina: Ruske rakete pale kod skladišta nuklearnog goriva

Foto: EPA

ŠEF ukrajinske državne agencije za nuklearnu energiju tvrdi da je više ruskih raketa palo u blizini skladišta potrošenog nuklearnog goriva.

Petro Kotin, šef Energoatoma, za ukrajinsku televiziju je rekao: "Ovo je jako opasno. Rakete su pale 10 do 20 metara od skladišta potrošenog nuklearnog goriva. Da su pogodile kontejnere s potrošenim gorivom, imali bismo radijacijski incident."

Što bi bilo da je raketa pogodila skladište?

Kotin je dodao da bi, u slučaju da je pogođen jedan kontejner s nuklearnim gorivom, "imali lokalni incident na teritoriju nuklearke i u okolici" pa dodao: "Da su pogođena 2-3 kontejnera, područje zahvaćeno radijacijom bilo bi znatno veće."

Šef agencije kaže da su tijekom raketiranja komunikacije između nuklearke i ukrajinskog energetskog sustava bile znatno otežane.

"Trenutno je nuklearka u Zaporižji spojena s ukrajinskim energetskim sustavom samo jednom komunikacijskom linijom. Ako se i ta linija prekine, nuklearka će prijeći u takozvani "mod zamračenja", što znači da će biti potpuno deenergizirana. Govorimo o jako opasnoj situaciji u kontekstu držanja goriva u nuklearnim reaktorima u sigurnom stanju", rekao je Kotin.

Pročitajte više