Ukrajina tri dana prije drugog kruga izbora izmijenila izborni zakon

VIKTOR JUŠĆENKO, predsjednik Ukrajine u četvrtak je potpisao izmjenu izbornog zakona, i to samo tri dana prije izbora. Predsjednik je svojim potpisom omogućio da je za pobjedu na predsjedničkim izborima dovoljna većina dok je prije izmjene zakona za pobjedu bila potrebna dvotrećinska većina članova povjerenstva.

Julija Timošenko, premijerka i predsjednička kandidatkinja zaprijetila je masovnim prosvjednima ako dođe do pobjede njezinog protukandidata Viktora Janukoviča zbog zloporabe novog zakona donesenog samo tri dana prije izbora.

Ukrajinska parlamentarna većina, na čelu s Janukovićevom strankom odobrila je, a predsjednik države je potpisao izmjene izbornog zakona, koji će praktički onemogućiti pripadnike manjinske političke opcije u lokalnim izbornim povjerenstvima da blokiraju odluke većine i tako onesposobe cijelo povjerenstvo. Timošenko se nakon promjene zakona pobunila i zaprijetila masovnim prosvjedima.

"Kadri smo Janukoviču pružiti otpor kakav još nije vidio"

"Ako Janukovič želi poštenu borbu, spremni smo se natjecati s njim, ali ako želi prijevaru, mi smo kadri pružiti mu takav otpor kakav nikad nije vidio, čak ni 2004.", rekla je Timošenko.

Narančasta revolucija koja se dogodila 2004. godine dovela je do poništavanja pobjede njezinog protukandidata te ova situacija podsjeća na događaj iz 2004. godine. Time je zapravo onemogućeno pripadnicima povjerenstava odanim Juliji Timošenko i njezinim saveznicima, kojih je u ukupnom sastavu povjerenstva obično između 30 i 40 posto, da blokiraju odlučivanje povjerenstva tako što se ne pojave na glasovanju.

"Ne uspijemo li osigurati da ljudi izraze svoju volju i da rezultati izbora budu odraz te volje, da budu pošteni, pozvat ćemo ljude na ulice. U to nema nimalo sumnje", kazala je Timošenko. Timošenko je pozvala predsjednika Ukrajine da ne potpiše prijedlog izmjene zakona jer će "predsjednikov potpis na taj zakon označiti smrtnu presudu demokraciji i poštenim izborima u Ukrajini".

Janukovič je u četvrtak ujutro naglasio da su promjene bile nužne kako bi se spriječila namjera Timošenko i njezinih pobornika da sabotiraju izbore tako što će "svojim" članovima povjerenstva narediti da ne dođu na birališta. Janukovič je tvrdnje premijerke nazvao "lažima, prljavštinama i uvredama te da su one dokaz njezine slabosti i shvaćanja da će biti poražena".

Timošenko je izjavila kako je o situaciji izvijestila veleposlanike zapadnih zemalja i kako će to postaviti kao temu na sjednici Vijeća Europe.

Pročitajte više