VIDEO Bivši gruzijski predsjednik prijetio da će se ubiti, zbog nasilnog prosvjeda pušten na slobodu

 
 
UKRAJINA je u utorak uhitila bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija pod sumnjom da je pomagao kriminalnoj organizaciji, objavila je služba ukrajinske državne sigurnosti.
 
Radi se o djelu za koje bi mogao dobiti do pet godina zatvora.
 
Maskirani policijski službenici izvukli su Saakašvilija iz stana u Kijevu, dok su njegovi pobornici prosvjedovali na ulici i pokušavali spriječiti odlazak policijskog kombija s uhićenim Saakašvilijem.
 
 
 
Prosvjednici su zaustavili policijski kombi i Saakašvili je pušten nakon okršaja od sat vremena u kojem je policija upotrijebila suzavac protiv prosvjednika.
 
To je zadnji preokret u dugotrajnom sporu između ukrajinskih vlasti i Saakašvilija, koji je u tu zemlju pozvan 2014. kako bi preuzeo dužnost regionalnog guvernera nakon prosvjeda u kojima je zbačen tadašnji proruski predsjednik. Saakašvili se brzo razišao s nekadašnjim saveznikom predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.
 
Optužio Porošenka za izdaju i krađu
 
Obraćajući se prosvjednicima prije uhićenja s krova zgrade, Saakašvili je zaprijetio da će skočiti i optužio Porošenka za izdaju i krađu. Pokušao se još jednom obratiti mnoštvu dok ga je policija gurala u plavi kombi koju su potom okružili prosvjednici.
 
 
"Pozivam sve Ukrajince da izađu na ulice i istjeraju lopove"
 
"Ono što rade je bezakonje pred očima čitavoga svijeta", kazao je Saakašvili. "Pozivam sve Ukrajince da izađu na ulice i istjeraju ove lopove."
 
Saakašvili se u rujnu dramatično vratio u Ukrajinu probijajući se preko granice s Poljskom unatoč tome što mu je oduzeto ukrajinsko državljanstvo i što mu je prijetio mogući izgon u Gruziju. On želi srušiti Porošenka i zamijeniti ga novim mlađim političarem.
 
Saakašvili je 2015. postao guverner regije Odese na krilima reformi koje je proveo u Gruziji. No razišao se s Porošenkom optužujući ga za korupciju, dok je Porošenkov ured tvrdio da Saakašvili pokušava time skrenuti pažnju s vlastitih neuspjeha kao upravitelja pokrajine.
 
Stajališta o Saakašviliju su podijeljena. Pobornici ga smatraju neustrašivim borcem protiv korupcije, a kritičari kažu da se malo sadržaja krije iza dramatične retorike.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Mihaila Saakašvilija, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Mihail Saakašvili. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više