Ukrajina zabranjuje ruske društvene mreže

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Poroshenko zabranio je korištenje dvaju najpopularnijih društvenih mreža u ovoj zemlji. Zabrana je dio paketa sankcija koji je u uveden protiv Rusije.

Poroshenkove sankcije uperene su protiv ruske aneksije Krima i separatista iz istočne Ukrajine, a odnose se na 468 tvrtki i 1.228 osoba. Među njima su ruske društvene mreže VK i Odnoklassniki te pružatelj usluga elektroničke pošte Mail.ru kao i tražilica Yandex. Sva četiri ova servisa ubrajaju se među deset najpopularnijih u Ukrajini, a od teleoperatera se zahtjeva da onemoguće pristup njihovim stranicama.

Rusija neće zaboraviti princip recipročnosti


Poroshenkovim sankcijama, piše Guardian, bit će blokiran i ruski div sigurnosti na Internetu, Kaspersky Labs kao i nekoliko ruskih televizijskih kanala, banaka i poslovnih subjekata.

Na svojoj službenoj stranici na mreži VK, Poroshenko je napisao kako je pokušao koristiti ruske mreže kako bi se borio protiv ruskog "hibridnog rata" i propagande, ali da ruski cyber napadi pokazuju "kako je došlo vrijeme za drugačiji i odlučniji pristup"-

Na pitanje o kontrasankcijama, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je kako Rusije nije zaboravila "princip recipročnosti".

Pročitajte više