Ukrajinci kažu da su Rusi uništili vraćene brodove: "Uzeli su i utičnice"

Ilustracija: EPA

ZAPOVJEDNIK ukrajinske mornarice kazao je u srijedu kako su ukrajinski brodovi koje je Rusija zaplijenila u studenom prošle godine, a ovoga tjedna pristala vratiti Ukrajini, u lošem stanju.

Rusija je zaplijenila tri ukrajinska broda u Kerčkom tjesnacu prošle godine, nakon što su zapucali na te brodove i ranili nekoliko mornara.

Moskva tvrdi da su dvije ukrajinske oklopnjače i jedan tegljač ilegalno ušli u rusko teritorijalno more, što Kijev odbacuje.

Zapad je podržao ukrajinsko stajalište da brodovi ne smiju biti zaplijenjeni.

"Rusi su ih uništili"

Ukrajina jedino kroz Kerčki tjesnac može ući u Azovsko more, u kojemu su smještene ukrajinske luke i veći gradovi, zbog čega Kijev smatra da Kerčki tjesnac ne smije biti zatvoren.

Zapovjednik ukrajinske ratne mornarice viceadmiral Ihor Vorončenko rekao je za ukrajinsku televiziju "Četvrti program" da brodovi još nisu ušli u ukrajinsko teritorijalno more jer su spori.

"Ne mogu sami putovati. Rusi su ih uništili, čak su uzeli svjetiljke, utičnice i toalete. Pokazat ćemo cijelom svijetu ruski barbarizam prema brodovima", rekao je.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dočekati brodove u luci Očakiv u južnom dijelu pokrajine Mikolajiv.

Rusija je početkom rujna pustila na slobodu 24 člana posade u sklopu razmjene zarobljenika s Ukrajinom.

Brodovi su pušteni uoči mirovnog samita o istočnoj Ukrajini, koji će se održati u Parizu 9. prosinca, a na kojemu će sudjelovati vođe Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

Pročitajte više