U Češkoj uče Ukrajince kako se obraniti od neprijatelja

Foto: EPA

UKRAJINCI koji žive u Češkoj mogu proći besplatnu obuku te se naučiti boriti protiv agresora. Otkako je Rusija krenula s invazijom, Ukrajinci iz svih dijelova Češke pristižu u Brno jer su ih privukli tečajevi osmišljeni kako bi ih naučili osnovnim stvarima i vještinama rukovanja puškama, piše AP news.

Također, cilj je da na kraju obuke budu u stanju nanijeti štetu neprijatelju.

Obuka namijenjena Ukrajincima koji žele ići u rat

Osim što će Ukrajinci na obuci naučiti pucati, tečaj će im pružiti i osnovne informacije o oružju, kretanju bojnim poljem te ih naučiti pružanju prve pomoći. Dakle, besplatne obuke u Češkoj postoje kako bi se obučilo Ukrajince koji se odluče vratiti kući kao ratni dragovoljci i pridružiti se ukrajinskoj vojsci. 

Gotovo nitko od sudionika tečaja nije imao iskustva s oružjem prije nego što je rat pogodio njihovu domovinu.

Trosatni trening

Michal Ratajsky, vlasnik CS Solutionsa, zaštitarske tvrtke koja nudi program obuke u svojoj bazi na periferiji Brna, oko 200 kilometara jugoistočno od Praga, nazvao je tečajeve "doprinosom Ukrajincima".

"Smatramo to moralnim poticajem koji im dajemo u ovoj situaciji, trudimo se pokazati im da ih podržavamo. Za njih ćemo učiniti ono što možemo u ovom trenutku. To je bio naš motiv i cilj", rekao je Ratajsky.

Kampanja crowdfundinga pomogla je osigurati dovoljno novca za streljivo, dok njegova tvrtka osigurava ostalo, uključujući iskusne instruktore, oružje i streljanu. Ratajsky je rekao da trosatni trening ne može učiniti čuda, ali bi trebao biti dovoljan da Ukrajince upozna s novim, nepoznatim vještinama.

"Znamo da od njih ne pravimo vojnike u ta tri sata. Trudimo se za njih učiniti maksimum u vremenu, s fokusom na njihovu sigurnost", pojasnio je Čeh.

Polaznica: "Mogla bih se vratiti u Ukrajinu ako me budu trebali"

Olha Dembitska je Ukrajinka s adresom u Češkoj te je na tečaju ispalila hitce iz jurišne puške AK-47, a jedan je pogodio metu. Ova 22-godišnja djevojka priznaje da je teško pucati prvi put. Njezina meta u streljani imala je oblik čovjeka.

Idući put kada bude pucala to će možda biti stvarno, u Ukrajini, a meta bi joj mogao postati ruski vojnik. Ukrajinka je jedna od 130 osoba koje su do sada prošle besplatnu obuku za Ukrajince koji žive u Češkoj i žele naučiti kako se boriti protiv agresora.

"Mogla bih se vratiti u Ukrajinu ako me budu trebali. Prijateljica me izvještava o vijestima, ona je u gradu Hersonu. Ruske trupe su ga zauzele u ranim fazama invazije. Nisu primili humanitarnu pomoć. Strašno je što rade ruski vojnici, muka mi je od toga", rekla je Olha za AP.

Jehor Nečiropenko, koji je drugi put putovao nekih 260 kilometara do Brna, kaže da pomaže ukrajinskim izbjeglicama koje su stigle u Češku, ali i da želi biti spreman za povratak kući u borbu.

"To mi je jako korisno. Stvarno mi se sviđa. Moram naučiti te stvari jer nisam služio vojni rok. Siguran sam da Rusi nemaju šanse zauzeti cijelu Ukrajinu. Mislim da će rat biti gotov za nekoliko mjeseci, a ako vidimo da gubimo, svi ćemo otputovati kući", rekao je Nečiropenko za vrijeme treninga.

 

 

Pročitajte više