Ukrajini "prijeti sudbina Jugoslavije"

DOK službeni predstavnici EU i Rusije pozivaju na mirno rješenje ustavne krize u Ukrajini, Ekatelina Somojlik, čelnica komunističke frakcije u Vrhovnoj Radi upozorava kako bi Ukrajina mogla doživjeti "sudbinu Jugoslavije", odnosno raspasti se na nekoliko država.

Samojlik svoje tvrdnje nastoji objasniti tvrdnjom kako je sukob između prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka i proruskog premijera Viktora Janukoviča, slično kao i "narančasta revolucija" prije dvije i pol godine, pokazao duboku podjelu Ukrajine na zapadni i istočni dio.

Juščenka, koji se zalaže za ulazak Ukrajine u EU i NATO podržavaju uglavnom nacionalistički raspoloženi birači u zapadnom dijelu zemlje. Janukovič, pak, podršku uživa u južnim i istočnim dijelovima Ukrajine gdje se govori ruski i favoriziraju bliske veze s Rusijom.

Samojlik predviđa da bi se nakon raspada Ukrajine na zapadni i istočni dio mogao otcijepiti i Krim.

Međutim, ona i njene pristaše će učiniti sve kako bi "očuvali nacionalno jedinstvo".

Ustavna kriza je nastala 2. travnja navečer kada je Juščenko, navodeći protuustavne prijelaze prozapadnih zastupnika u Janukovičev proruski tabor, raspustio Radu i zakazao nove izbore za 27. svibnja. Međutim, proruski zastupnici su se odbili razići sve dok se o ukazu ne očituje Ustavni sud.

Pristaše "narančaste revolucije" i prozapadnih stranaka, koji su na Majdanu - glavnom kijevskom trgu - demonstrirali tražeći od Juščenka da raspusti Radu, su se povukli i prepustili glavni kijevski trg "plavim" proruskim strankama čiji članovi prosvjeduju tražeći da Juščenko povuče svoj ukaz.

Danas je zbog tih prosvjeda blokiran promet u središtu Kijeva.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više