Ukrajinska oporba prijeti štrajkom diljem zemlje

PRIPADNICI ukrajinske oporbe nastavljaju kampanju čija je svrha poništiti službene rezultate predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, te prijete organiziranjem štrajka diljem zemlje, izvijestili su u četvrtak službeni izvori.

Središnje ukrajinsko Izborno povjerenstvo u srijedu navečer je pobjednikom izbora proglasilo dosadašnjeg premijera, kandidata kojega podupire Moskva Viktora Janukoviča, a oporba i oporbeni kandidat, prozapadnjački orijentirani Viktor Juščenko smatraju izborne rezultate namještenima.

"Ne priznajemo rezultate izbora. Vlasti su izabrale naprimitivniji način ponašanja, doveli su do eskalacije sukoba te odbijaju dijalog", rekao je u srijedu pred desecima tisuća okupljenih na kijevskom Trgu neovisnosti Juščenko.

Socijalistički čelnik Oleksander Moroz, saveznik Juščenka, kazao je da će štrajk obuhvatiti zaustavljanje prometa u zemlji, kao i obustavu rada u tvornicama i školama. On je ipak ostavio vlastima odškrinuta vrata ustvrdivši da se kriza ipak može riješiti ponavljanjem drugog izbornog kruga, kao što je to Juščenko u srijedu predložio.

Situacija se u zemlji zaoštrava i promatrači strahuju od izbijanja ozbiljnih sukoba. Dosadašnji predsjednik Leonid Kučma, koji je u predizbornoj kampanji podupirao Janukoviča, upozorava da bi u Ukrajini moglo doći do građanskog rata, a Zapadu je poručio da se drži podalje od unutarnjih poslova te zemlje.

U Kijevu se od ranog jutra u četvrtak, na temperaturi ispod ništice, nekoliko tisuća simpatizera Viktora Juščenka sprema za nastavak prosvjeda, izvijestile su agencije.

Pročitajte više