Ukrajinska vlada odbacila tvrdnje da je strana pomoć pomogla Juščenku

UKRAJINSKA je vlada u četvrtak službeno odbacila navode da je novoizabrani predsjednik Viktor Juščenko pobijedio zahvaljujući velikim iznosima strane financijske pomoći.

Juščenko je pobijedio pro-ruskog premijera Viktora Janukoviča u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora 26. prosinca. Janukovič i Rusija za takav su rezultat okrivili velike iznose novčane pomoći koju je Juščenkova kampanja dobila iz SAD-a i Europe.

"Pomoć nije bila velika niti je bila namijenjena za potporu određenom kandidatu", navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva gospodarstva koje je odgovorno za nadgledanje trošenja strane novčane pomoći u zemlji.

Financijska pomoć EU-a i SAD-a Ukrajini ove je godine bil puno manja od 150 milijuna dolara, što je mali iznos za međunarodne pa čak i za ukrajinske standarde, dodaje se u priopćenju.

Novac je potrošen za programe kojima se unapređuje razvoj malog poduzetništva kao i neovisnih medija i pravosuđa.

Dio sredstva otišao je na plaćanje neovisnih ispitivanja javnog mišljenja na biralištima tijekom izbora u Ukrajini, stoji u priopćenju.

Informacije neovisnih ispitivanja smatraju se jednim od više čimbenika koji su doprinjeli uspjehu "narančaste revolucije", jer su dale statističku potporu tvrdnjama oporbe da je Janukovičev tim falsificirao izbore 21. studenoga.

Foto: FAH

Pročitajte više