Ukrajinska zastupnica: EU zemlje stoje uz nas, nismo sami s agresorom

Screenshot: N1

ZASTUPNICA u ukrajinskom parlamentu Kira Rudik komentirala je za N1 odluku o članstvu Ukrajine u EU. Rekla je da je to uistinu povijesni trenutak. 

"Od početka rata, jučer je možda bio prvi dan kada sam osjećala sreću i radost, kao i mnogi Ukrajinci. Bilo je važno da dobijemo status kandidata. Jučer me nazvao otac i rekao ne znam što znači ovaj status, ali jasno mi je da imamo budućnost, nešto čemu se možemo radovati", rekla je ukrajinska zastupnica za N1.

"Nećemo biti ostavljeni jedan na jedan s agresorom"

Rudik kaže da je u Bruxellesu primila poruke podrške. Navodi da su Ukrajinci osjetili jednoglasnu poruku da ih Europa želi prihvatiti pod svoje okrilje i to ne samo kao saveznika, već kao partnera. Ukrajinska političarka ističe kako je ovo važna odluka europskih zemalja koje poručuju da stoje uz Ukrajinu.

"Nećemo biti ostavljeni sami sebi, jedan na jedan s agresorom. Budućnost koju vidimo za našu zemlju je zajednička, to je fantastično. Ne mogu opisati koliko sam sretna i koliko smo motivirani", kazala je Rudik te dodala da je svjesna kako će biti potreban dugi niz godina kako bi se ostvarilo članstvo njezine zemlje u EU.

"Prije dva mjeseca nitko nije mogao niti zamisliti da ćemo dobiti status kandidata. Prije dva tjedna barem 10 zemalja bilo je skeptično i suzdržano. Stvari su se dogodile i skeptici su postali saveznici. Političari su se ujedinili i ostavili po strani razlike u stajalištima", komentirala je.

"Nakon ovog koraka europskih zemalja očekujemo da će Putin uzvratiti"

Ukrajinska zastupnica je prokomentirala situaciju s ratom.

"Kada se održavalo glasanje u Europskom vijeću, u cijeloj Ukrajini je bila proglašena zračna uzbuna i Putin je rekao da će povećati razinu napada. Dobivamo više oružja i nastavljamo se boriti na svim frontama. Nema značajne promjene u situaciji u posljednjih tjedan dana, ali nakon ovog koraka europskih zemalja očekujemo da će Putin uzvratiti i povećati pritisak", rekla je Rudik za N1.

 

Pročitajte više