Ukrajinski dužnosnik: Ovih 12 poteza ćemo poduzeti kad oslobodimo Krim

Foto: Twitter

OLEKSIJ Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, na Facebooku je objavio plan za potpunu deokupaciju Krima, poluotoka koji se nalazi pod ruskom kontrolom još od 2014. godine. Njegov plan sadrži 12 konkretnih koraka koji trebaju biti učinjeni nakon što ukrajinske snage vojno oslobode Krim, prenosi Odessa Journal

"Izručenje svih osoba osumnjičenih za izdaju i zločine"

1. Osim kaznenog progona za kolaboracionizam i veleizdaju, razvija se i lustracijski mehanizam osobne procjene, kojim se posebno utvrđuje razina odgovornosti i stupanj upletenosti konkretnih osoba, građana Ukrajine i stanovnika Krima, u potpori ruskim okupatorima. To posebice uključuje ograničenja prava sudjelovanja na izborima.

2. U odnosu na državne službenike, suce, tužitelje, službenike za provođenje zakona i druge kategorije ljudi koji su od 2014. bili zaposleni u ukrajinskim vlastima, posebno Ministarstvu unutarnjih poslova i Službi sigurnosti Ukrajine, a nakon veljače 2014. radili u ruskim okupacijskim strukturama, ukrajinski sudovi će utvrditi podliježu li kaznenoj odgovornosti. Ako ne ispunjavaju uvjete, bit će im oduzete državne mirovine i bit će im zabranjeno daljnje zapošljavanje u državnim tijelima i tijelima lokalne samouprave u Ukrajini.

3.Rusija ili druga formacija koja će zahtijevati pravno nasljeđe osigurava bezuvjetno i potpuno izručenje svih osoba osumnjičenih za izdaju i druga kaznena djela, državljana Ukrajine i državljana Rusije, koji su uključeni u ratne zločine (međunarodni zločini koji nemaju zastaru – genocid, vojni i protiv čovječnosti), počinjene na području naše države općenito, a posebno Krima.

"Okupatori vraćaju imovinu vlasnicima"

4. Propagandisti – novinari, medijski djelatnici i razni stručnjaci koji su pridonijeli okupaciji, militarizaciji obrazovanja djece i raspirivanju neprijateljstva prema Ukrajini od strane Ukrajinaca, Krimskih Tatara i drugih nacionalnosti – skupina su od posebne pozornosti, čije će zločine istraživati ukrajinske i, ako je potrebno, međunarodne strukture za provedbu zakona. Sudskom presudom bit će im oduzeta sloboda, titule, mirovine, imetak, čast i poštovanje.

5. Državljani Ruske Federacije, koji su ilegalno došli živjeti na poluotok Krim nakon veljače 2014., moraju odmah napustiti teritorij Ukrajine u roku koji će biti određen zakonom. 

6. Djela koja nisu počinjena u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom nakon veljače 2014. postaju ništavna i nevažeća. Vlasništvo nad imovinom ostaje građanima Ukrajine. Ako je prisvojena ili nacionalizirana, okupatori vraćaju imovinu vlasnicima. 

7. Transportni prijelaz u gradu Kerču demontira se kako bi se osigurala puna sloboda plovidbe kao dio kompenzacijskog programa.

"Pristup informacijama o Putinovim zločinima"

8. Provodi se složeni program "Detoksikacija" – neutraliziranje posljedica dugotrajnog djelovanja ruske propagande na javnu svijest dijela stanovništva poluotoka. Konkretno, korištenjem iskustva primjene učinkovitih metoda denacifikacije Njemačke 40-ih godina, uključujući sudjelovanje identificiranih skupina koje aktivno podupiru rusku okupaciju u javnim radovima na obnovi uništenih ukrajinskih gradova procesima ekshumacije i ponovnog pokapanja žrtava Rusije (za osobe koje je sud proglasio krivima za takva kaznena djela). Omogućiti najširi mogući pristup informacijama o zločinima Putinovog režima.

9. Stvaranje dokumentarne baze činjenica o ruskim zločinima nad građanima Ukrajine koji su pružali otpor okupaciji. Vraćanje prava ukrajinskim i krimsko-tatarskim aktivistima.

Promjena imena Sevastopolja

10. Trenutačno puštanje na slobodu svih građana Ukrajine, Krimskih Tatara i Ukrajinaca koje je Ruska Federacija progonila na politički motiviranim osnovama od 2014. uz naknadu štete.

11. Danilov predlaže preimenovanje Sevastopolja u "Objekt br. 6". Vrhovna rada Ukrajine kasnije će odlučiti o novom imenu grada. Možda će se zvati Ahtiar.

12. Pitanje projekta i lokacije spomenika "Ruski ratni brod..." na Krimu bit će izneseno na javnu raspravu. Kako bi se uštedjela državna sredstva, može se koristiti postolje spomenika potopljenim brodovima u Sevastopolju.

Pročitajte više