Ukrajinski general priznao ubojstvo novinara

BIVŠI ukrajinski general, Oleksiy Pukach, priznao je ubojstvo istraživačkog novinara Georgiya Gongadzea iz 2000. te navodno istražiteljima prokazao i visokopozicionirane političare koji su ubojstvo novinara naručili. 

Osobno zadavio novinara

To ubojstvo se, podsjetimo odmah na početku, povezivalo s tadašnjim predsjednikom, Leonidom Kuchmom. Afera je digla na noge cijelu zemlju nakon čega je u Narančastoj revoluciji srušena vlada.

Prošle godine uhićena su trojica osumnjičenih za ubojstvo, sve bivši policajci, a na red je došao i sam general, koji se tereti da je osobno zadavio novinara. Tijelo je potom dekapitirano, zapaljeno i bačeno u šumu, nedaleko Kieva.


Trojica uhićena već su osuđena na 13 i 12 godina zatvora, a sada, kada se znaju izvršitelji, od Pukacha se očekuje da imenuje same nalogodavce zločina. Svi su uvjereni da je riječ o Leonidu Kuchmi. 

Kuchma tajno snimljen

Inače, postoji i tajno snimljen razgovor između Kuchme i tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, Yuria Kravchenka, (razgovor je tajno snimio jedan pripadnik užeg predsjednikovog osiguranja), u kojem raspravljaju o tome koji je najbolji način da se ukloni Gongadze. Nedugo nakon toga, ministar Kravchenko pronađen je mrtav, a službena verzija je bila da je počinio samoubojstvo.

Kuchma nije demantirao da je riječ o njegovu glasu, no tvrdio je da je njegov glas montiran kako bi se činilo da je on izrekao inkriminirajuće navode. 

Pročitajte više