VIDEO Ovo je ukrajinski grad koji bi mogao pasti. Pogledajte kako sada izgleda

Screenshot: Twitter

RUSKE snage zauzele su 80% grada Marjinka u regiji Donjeck, rekao je Denis Pušilin, separatistički čelnik okupirane regije, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

"Ondje se sada vode borbe u višekatnicama, neprijatelj se i dalje pokušava održati jer su tamo davno prije toga izgrađene utvrde", precizirao je.

 

Nakon oslobađanja Marjinke ruska vojska će moći napredovati prema Krasnogorovki, kaže Pušilin i dodaje da će to "pomoći da se zaustavi granatiranje Petrovskog okruga Donjecka".

"Ruske snage blokirale opskrbne puteve"

RIA Novosti pišu da su ruske snage blokirale opskrbne puteve ukrajinskih trupa, što je značajno pogoršalo položaj Oružanih snaga Ukrajine u gradu.

Pukovnik separatističke policije Luhanska Vitalij Kiselev rekao je da je ruska vojska zauzela Marjinku u čvrstom obruču, a borbe se vode u centru grada. Potvrdio je da je ruta prema Krasnogorovki, kojom se opskrbljivala ukrajinska vojska, pod kontrolom ruskih snaga.

Grad je potpuno uništen, borbe traju godinama

Marjinka je grad koji se nalazi u neposrednoj blizini Donjecka, a procjenjuje se da u njemu živi oko 9000 stanovnika.

Sredinom travnja 2014. separatisti koje podržava Rusija zauzeli su grad, da bi 5. kolovoza iste godine ukrajinske snage ponovno preuzele kontrolu. Grad je vrlo brzo potpuno uništen u borbama.

17. ožujka 2022. rusko ministarstvo obrane tvrdilo je da su snage tzv. Donjecke Narodne Republike osvojile Marjinku. Ukrajinske snage su ponovno preuzele kontrolu nad gradom 19. travnja 2022. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci većina ruskih pokušaja da osvoje grad je propala.

Separatisti sada tvrde da je 80% grada pod kontrolom ruskih snaga.

Pročitajte više