Ukrajinski ministar: Bio je potreban razoran rat da svijet shvati koliko smo kul

Foto: EPA

UKRAJINSKI šef diplomacije Dmitro Kuleba rekao je u intervjuu za BBC da će zemlje koje su zlostavljale Ukrajinu odgovarati nakon završetka rata. Kazao je da će izbor svake zemlje, nakon ruske agresije, biti uzet u obzir po pitanju izgradnje budućih odnosa.

Kuleba je upozorio da bi kašnjenja isporuka oružja sa Zapada mogla Ukrajince koštati života. Također, ukrajinski ministar vanjskih poslova je za BBC govorio o tome kako vjeruje da će rat završiti, kakva je uloga Kine u ratu i o razočaranju jer papa Franjo još nije posjetio Ukrajinu u ratno vrijeme.

"Ako se jedna isporuka oružja odgodi za jedan dan, to znači da će na prvoj crti netko umrijeti", rekao je Kuleba.

"Zemlje koje nisu podržale Ukrajinu tijekom rata platit će cijenu u budućnosti"

Ministar je poručio da će zemlje koje nisu podržavale Ukrajinu, kao i one koje su se loše ponašale prema Ukrajini tijekom rata, platiti cijenu u budućnosti. Kuleba je pojasnio da misli na izgradnju budućih odnosa.

"Tko misli da se neće uzeti u obzir kako su neke zemlje tretirale Ukrajinu u najmračnijem trenutku njezine povijesti, taj jednostavno ne zna kako diplomacija funkcionira. Rat je vrijeme kada morate napraviti izbor, a svaki izbor se pamti", rekao je Kuleba za BBC.

"Zapadni saveznici nisu bili spremni za sukob istih razmjera kao što je bio Prvi svjetski rat"

Ukrajinski šef diplomacije govori da zapadni saveznici njegovoj zemlji ne daju vojnu podršku dovoljno brzo jer nisu bili spremni za sukob istih razmjera kao što je bio Prvi svjetski rat. Kuleba je poručio da Ukrajinci žele da njihovi partneri djeluju brže.

U Bahmutu je najveća potražnja za streljivom. U tom se gradu ukrajinske snage preko sedam mjeseci suprotstavljaju neprestanim ruskim napadima i pokušajima Rusa da ga zauzmu.

"U Bahmutu je vrlo emotivno i izazovno zbog pretrpjelih gubitaka. Kako bismo spasili živote, u Bahmutu se moramo boriti koliko god možemo", rekao je Kuleba.

Dodaje da nije bilo znakova da je Rusija voljna pregovarati o prekidu vatre. "Svaki rat završava za pregovaračkim stolom. Moj cilj kao ministra vanjskih poslova jest osigurati Ukrajini da dođe za pregovarački stol nakon odlučujućeg uspjeha na bojišnici", komentirao je Kuleba za BBC.

"Zelenski je spreman za razgovor s kineskim predsjednikom"

Očekuje se da će kineski predsjednik Xi Jinping uskoro posjetiti Moskvu. Dosad se Kina opirala lobiranju Ukrajine za sastanak između Xija i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Kuleba kaže da je Zelenski spreman za telefonski razgovor s predsjednikom Kine. Ukrajinski ministar smatra da Kina sada nije došla do trenutka kada je spremna naoružati Rusiju.

"Žao mi je što su bili potrebni krvoproliće i razoran rat da svijet shvati koliko smo kul"

Neki analitičari smatraju da bi se američka podrška Ukrajini mogla smanjiti nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine. No Kuleba misli da Ukrajina može preživjeti svaki glas republikanaca.

Kaže da najveći luksuz koji Ukrajina uživa u SAD-u jest dvostranačka potpora, i u demokratskom i u republikanskom taboru. Kuleba je uvjeren da Ukrajina može izdržati podršku saveznika te navodi da Ukrajina na svojoj strani ima jedan ključni faktor. 

"Povijesno gledano, Ukrajina je bila nepravedno podcijenjena. Žao mi je što su bili potrebni krvoproliće i razoran rat da bi svijet shvatio koliko smo kul. Mi ćemo uvijek biti kul, ali samo je trebalo previše vremena da se to shvati", izjavio je Kuleba.

Pročitajte više