Ukrajinski ministar: Patrioti će biti u pogonu za manje od šest mjeseci

Foto: EPA

UKRAJINSKI ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je potvrdio da su Sjedinjene Države pokrenule poseban plan za stavljanje u pogon raketnog sustava Patriot u Ukrajini za "manje od šest mjeseci". Kuleba je intervjuu za Associated Press rekao da je "apsolutno zadovoljan" rezultatima prošlotjednog posjeta predsjednika Volodimira Zelenskog SAD-u. 

"Obuka će se odvijati izvan Ukrajine"

Uobičajena obuka za korištenje sustava traje do godinu dana, ali čini se da će Ukrajina biti spremna za uporabu Patriota mnogo ranije. Kuleba tvrdi da je američka vlada razvila program za ukrajinske postrojbe kako bi završili obuku brže nego inače "bez ikakve štete po kvalitetu uporabe ovog oružja na bojnom polju".

Iako ukrajinski dužnosnik nije spomenuo određeni vremenski okvir, rekao je samo da bi to bilo "mnogo manje od šest mjeseci". Dodao je da će se obuka odvijati izvan Ukrajine. Kuleba je tijekom intervjua istaknuo da će Ukrajina učiniti sve što može kako bi dobila rat u 2023. godini, piše Sky News

"Svaki rat završava na diplomatski način"

“Svaki rat završava na diplomatski način. Svaki rat završava kao rezultat radnji poduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom", kazao je Kuleba.

Inače, posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog SAD-u bilo je njegovo prvo putovanje u inozemstvo od početka rata u veljači. Tijekom putovanja Ukrajina je osigurala novi paket vojne pomoći vrijedan 1.8 milijardi dolara, uključujući i sustav protuzračne obrane Patriot. 

Pročitajte više