Ukrajinski ministar: Vraćena je struja u nuklearku Černobil

UKRAJINSKI ministar energetike Herman Halušenko rekao je danas da je ponovno uspostavljena opskrba električnom energijom nuklearne elektrane u Černobilu, piše Reuters.

Podsjetimo, ruske snage su prije četiri dana isključile nuklearnu elektranu Černobil iz nacionalne električne mreže te je ona ostala bez napajanja.

"Zbog vojnih aktivnosti ruskih okupatora nuklearna elektrana u Černobilu je potpuno isključena iz električne mreže. Nuklearna elektrana je bez struje. Vojne akcije su u tijeku i zbog njih nema mogućnosti obnavljanja opskrbe strujom. I grad Slavutič je ostao bez struje", navela je tada u priopćenju državna energetska kompanija Ukrenergo.

Nuklearka Černobil nije aktivna

Rusko ministarstvo obrane je dan kasnije priopćilo da je pristalo dopustiti ukrajinskom timu za popravak pristup električnim vodovima u području oko nuklearne elektrane u Černobilu.

Ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko kazao je prije nekoliko dana da ukrajinske vlasti ne znaju kolike su razine radijacije oko nuklearne elektrane Černobil jer nemaju podataka o tome što se tamo događa otkad su nuklearku zauzele ruske snage.

Nuklearka Černobil nije aktivna, no ona i dalje zahtijeva dnevno više od 200 zaposlenika, piše BBC. Britanski medij prenosi i da nuklearni stručnjaci ističu kako je opasnost te nuklearke za javno zdravlje manja jer ona nije aktivna.  

Pročitajte više