Ukrajinski MVP za povlačenje ukrajinskih radnika iz Iraka

UKRAJINCI, koji trenutačno rade u Iraku, "bit će na sigurnijem izvan zemlje", ocijenio je u utorak šef ukrajinske diplomacije Konstantin Hriščenko.

On je precizirao da olduku o evakuaciji svojih radnika moraju donijeti njihovi poslodavci, a ne država.

Te je ministar izjave dao nakon oslobađanja petorice ukrajinskih tehničara koji su u ponedjeljak navečer bili oteti u Bagdadu zajedno s troje ruskih kolega zaposlenih za poduzeće Interenergoservis.

To rusko poduzeće, koje u Iraku zapošljava 27 Ukrajinaca među 200 svojih radnika, najavilo je da razmatra povlačenje svog osoblja.

Ruska agencija Tass objavila je u utorak da je ukrajinski vojnik ubijen u incidentu u Iraku, a nekoliko ih je ranjeno, no tu je vijest opovrgnulo ukrajinsko ministarstvo obrane.

Glasnogovornik ministarstva obrane kazao je da su svi "ukrajinski vojnici živi i dobro".

Ukrajina je uputila oko 1.600 svojih vojnika u Irak prošle godine kako bi poboljšala veze sa Sjedinjenim Državama nakon izvještća o ilegalnoj isporuci ukrajinskog oružja Bagdadu prije svrgavanja režiam Sadama Huseina.

Nekoliko oporbenih političara tražilo je, međutim, povlačenje ukrajinskih vojnika.

U izvješću iz Kijeva, agencija navodi riječi Georgija Kruškova, čelnika odbora za sigurnost ukrajinskog parlamenta kojeg je ukrajinsko ministarstvo informiranja obavijestilo o novim žrtvama. On nije naveo gdje se taj incident dogodio.

Prema posljednjim podacima u Iraku su dosad poginula petorica vojnika u sklopu ukrajinskog kontingenta.

Pročitajte više