Ukrajinski predsjednički kandidati traže potporu kod Merkel i Macrona

Foto: EPA

DVOJICA pretendenata na dužnost predsjednika Ukrajine, aktualni šef države Petro Porošenko i njegov protukandidat, glumac Volodimir Zelenski, potražili su međunarodnu potporu u Berlinu, odnosno Parizu, devet dana do drugog izbornog kruga. 

Porošenka je u Berlinu primila njemačka kancelarka Angela Merkel, a Zelenski, novak u politici, razgovarao je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

"Bio je to vrlo pozitivan sastanak, za upoznavanje i razmjenu mišljenja o razvoju bilateralnih odnosa zemlje", rekao je Ivan Balkanov, voditelj predsjedničke kampanje Zelenskog.

Macron bi trebao primiti Porošenka

Razgovarali su o mirovnom procesu na istoku Ukrajine koji je na mrtvoj točki, a Zelenski zagovara da se u proces uključe i London i Washington. Također su razgovarali o korupciji i reformama. 

Macron bi u petak navečer trebao primiti i Porošenka koji je u Berlinu razgovarao o sigurnosti, gospodarskoj suradnji i ulaganjima, a ponajprije o kampanji. 

"Treba se boriti za glasove birača, biti jasan u programu i upravo to radimo", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare s Merkel.

Ranije je kazao da su razgovori s Berlinom i Parizom "važni" za "sudbinu ukrajinske države i europsku sigurnost" te u kontekstu "pokušaja" ukidanja zapadnih sankcija Rusiji.

Kampanju pomno prate Francuska i Njemačka koje s Rusijom i Ukrajinom tvore "normandijski format", a on je autor mirovnog procesa u istočnoj Ukrajini gdje je rat protiv proruskih separatista u pet godina odnio 13.000 života.

Rusiji je Zapad nametnuo velike sankcije optužujući je da vojno pomaže proruske pobunjenike, što ona odbacuje.

Zelenski nije održao nijedan izborni skup

Porošenko (53) u kampanji ističe svoje političko iskustvo i mandat u kojem je vodio teške mirovne pregovore i sklopio ključni sporazum o približavanju s Europskom unijom. Svojem protivniku zamjera neiskustvo. 

Novo lice na političkoj sceni, Zelenski, nije održao nijedan izborni skup i kampanju vodi putem društvenih mreža.

Činjenicu da ga je primio šef francuske diplomacije Kijev je primio s određenom nelagodom. "To je vrlo neugodna i čudna situacija", rekao je ukrajinski diplomatski izvor.  

Neki promatrači ocjenjuju da je 41-godišnji glumac shvaćen ozbiljno samo zato što je u prvome krugu dobio više od 30 posto glasova, a Porošenko 16 posto. No anketa objavljena u četvrtak predviđa da bi mogao dobiti 61 posto, a Porošenko samo 24 posto u drugome krugu.

Predsjednički Izbori u Ukrajini održavaju se u trenutku kada ta bivša sovjetska republika od 44 milijuna stanovnika proživljava najgoru krizu od svoje neovisnosti 1991.

Pročitajte više