Ukrajinski predsjednički kandidati u televizijskoj debati

SUPARNICI na kontroverznim predsjedničkim izborima u Ukrajini sučelili su se u ponedjeljak u televizijskoj debati prenošenoj uživo koja je označila vrhunac kampanje uoči odlučujućeg ponovljenog drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.

"Ukrajinski narod ove je godine izborio slobodu, pravo da živi u slobodnoj i demokratskoj zemlji", rekao je oporbeni kandidat Viktor Juščenko, sjedeći nasuprot svojem suparniku.

Viktor Janukovič se, govoreći na ruskom, ogradio od vlasti pod odlazećim predsjednikom Leonidom Kučmom i optužio oporbu da se ujedinila s njime kako bi ukrala izbore.

"Bili smo svjedoci kako su se vlasti koje predstavlja Kučma ujedinile s predstavnicima narančastog udara i donijele sve one nezakonite odluke", rekao je Janukovič aludirajući na odluke kojim je poništena njegova pobjeda u spornom drugom krugu predsjedničkih izbora 21. studenoga. Izbori su poništeni zbog brojnih nepravilnosti.

Pozorno birajući riječi, Janukovič se hvalio svojim ekonomskim uspjesima i mjerama za povećanje mirovina i plaća koje je progurao kao predsjednik vlade, dok ga je Juščenko, jednako odmjeren, optužio da je bio dijelom korumpiranog sustava.

Pročitajte više