Ukrajinski predsjednik prijeti raspuštanjem parlamenta

UKRAJINSKI predsjednik Viktor Juščenko zaprijetio je u utorak raspuštanjem parlamenta ukoliko se brzo ne pronađe rješenje političke krize u zemlji, koja je bez vlade od parlamentarnih izbora u ožujku.

Prema priopćenju iz ureda predsjednika, Juščenko u ponedjeljak predviđa održati konzultacije o raspuštanju parlamenta s vođama parlamentarnih frakcija i predsjednikom parlamenta.

Juščenko je već razgovarao sa svojom saveznicom iz doba Narančaste revolucije Julijom Timošenko, koja je sklona raspuštanju parlamenta, i vođom proruske koalicije Viktorom Janukovičem, pobjednikom parlamentarnih izbora.

Tijekom tih susreta "šef države je ustrajao na važnosti pronalaženja kompromisa" i upozorio da je pravo raspuštanja njegov "posljednji argument", navodi se u priopćenju.

U ukrajinskom parlamentu ni jedna od suprotstavljenih frakcija, proruska i prozapadna, nema dovoljnu većinu za sastavljanje vlade. Četiri mjeseca već traje politička kriza u kojoj se ne uspijeva dogovoriti koalicija niti sastaviti vlada.

Pročitajte više