RAT U UKRAJINI

Ukrajinski premijer: Ruski vojni pilot baca bombe na vlastitu majku

Foto: EPA

UKRAJINSKI premijer Denis Šmihal virtualnim putem obratio se Vijeću Europe u ime predsjednika Volodimira Zelenskog, koji to nije mogao učiniti zbog, naveo je, "hitnih i nepredviđenih okolnosti". Šmihal je rekao kako je Europa izabrala pacifistički put u odnosu na Rusiju umjesto da je "branila vrijednosti demokracije, vladavine prava i ljudskih prava".

Smatra kako Europa nije dovoljno shvatila stvarne prijetnje režima ruskog predsjednika Vladimira Putina unatoč "brojnim kršenjima međunarodnog prava i drugih ljudskih vrijednosti" te da je svijet sada "konačno otvorio oči" za stvarne Putinove namjere.

Pred Vijećem Europe ukrajinski premijer izjavio je da se ruske snage "ponašaju kao teroristi". "Bombardiraju škole, vrtiće, bolnice, ubijaju djecu, uzimaju taoce, otimaju predstavnike lokalne vlasti, muče civile", rekao je Šmihal.

Misli kako sukob može prerasti u treći svjetski rat

"Danas ruska vlada mobilizira stanovnike Krima u oružane snage Rusije, prisiljavajući ljude zaštićene Četvrtom Ženevskom konvencijom da služe u oružanim snagama neprijateljske države. Ruski vojni pilot baca bombe na vlastitu majku. Teško je u to povjerovati, ali i takve ludosti postale su normalan život agresora", kazao je Šmihal.

Smatra da sukob može prerasti u treći svjetski rat. Pozvao je na uvođenje zabrane letenja iznad Ukrajine kako bi se "obranila cijela Europa". Ujedno je zahvalio svim europskim zemljama koje pomažu ukrajinskim izbjeglicama.

 

Pročitajte više