Kuleba: U Turskoj sam Lavrova htio udariti šakom u nos. Zaharova: Neka ide u borbu

Foto: Profimedia

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, rekao je da je bilo trenutaka kada je osjećao potrebu da udari šakom u nos svog ruskog protivnika Sergeja Lavrova u razgovorima tijekom rane faze moskovske invazije.

Kulebine izjave bile su dio jednosatnog neformalnog intervjua s ukrajinskim videoblogerom u kojem se razgovaralo o raznolikim temama, od kuhanja do hobija i ukrajinskog nogometa.

Upitan, kao dio niza brzih pitanja, o svom najtežem nizu pregovora, Kuleba je rekao: "Najteži razgovori su oni u kojima jednostavno osjećate da želite otići i udariti svog protivnika u nos , ali to stvarno ne možete."

Nastavio je: "I mogu reći da se to dogodilo dva ili tri puta. Jednom je bilo s Lavrovom u (turskom ljetovalištu) Antaliji u proljeće 2022. godine."

Ukrajinski i ruski pregovarači sastali su se na nekoliko rundi razgovora u prvim tjednima nakon invazije u veljači 2022. - prvo blizu ukrajinske granice s Bjelorusijom, a kasnije u Turskoj.

Kuleba je tada rekao da su pregovori u Turskoj bili teški i da se radilo o prekidu vatre i uređenju humanitarnih koridora. U tim razgovorima nije postignut nikakav dogovor i od tada nije bilo pregovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbija pregovore s Moskvom dok se ruske trupe ne povuku s nešto manje od 20 posto Ukrajine koju sada drže. Čelnik Kremlja Vladimir Putin kaže da je Rusija spremna za razgovore, ali je obećao da će nastaviti s onim što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom".

Reagirala Zaharova

U Moskvi je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla da Kulebine posljednje izjave naglašavaju nesposobnost ukrajinskog vodstva.

"I to je problem: neobrazovani, agresivni ljudi su regrutirani pod krinkom da služe kao ministri da unište Ukrajinu za američki novac", rekla je Zaharova za dnevnik Izvestija. 

"Možda mu je mjesto u nemilosrdnoj borbi, a ne u ministarstvu vanjskih poslova?" rekla je. 

Pročitajte više