KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ukupno 234 nova slučaja: Splitska ima 75, Zagreb 44. Još razreda u samoizolaciji

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2100.

Stanje po županijama

  • Koprivničko-križevačka - 3 nova
  • Požeško-slavonska - 9 novih
  • Primorsko-goranska - 8 novih
  • Sisačko-moslavačka - 2 novih
  • Istarska - 0 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 75 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 8 novih
  • Primorsko-goranska - 8 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 8 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 11 novih
  • Ličko-senjska - 7 novih
  • Grad Zagreb- 44 nova
  • Osječko-baranjska - 5 novih
  • Brodsko-posavska - 12 novih
  • Šibensko-kninska - 4 nova
  • Virovitičko-podravska - 3 nova
  • Karlovačka - 11 novih
  • Međimurska - 2 nova
  • Zadarska - 7 novih
  • Požeško-slavonska - 9

IZ MINUTE U MINUTU

15:00 Požeško-slavonska - 9

Devet novih koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Požeško-slavonska županija, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji su trenutno na koronavirus pozitivne 124 osobe, a devet ih je pod nadzorom liječnika u bolnici.

S ciljem sprječavanja širenja zaraze za 550 osoba propisana je mjera samoizolacije.

Od početka pandemije u županiji je na covid-19 ukupno testirano 7.858 osoba, kažu u Stožeru.

14:15 Zadarska - 7 novih

Sedam je novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije, a riječ je o kontaktima s dosad oboljelim osobama.

Među novooboljelima tri su osobe sa područja Grada Zadra, dvije sa područja Općine Poličnik te po jedna sa područja Privlake i Sukošana.

Od sedam novooboljelih 5 je ženskih i 2 muške osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 244 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 497, a završio je za 7185.

13:45 Međimurska - 2 nova

Od preostalih jučer uzetih uzorka, svi su nalazi negativni. Danas do 11h testirano je 158 osoba, 98 nalaza je negativno, 2 je pozitivno, a ostali uzeti uzorci su u obradi.

Do sada je ukupno testirano  5540 osoba. Trenutno je aktivnih 20 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus te je 101 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

Međimurska županija uputila je inicijativu Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za pokretanjem postupka kojim bi nadležnima u Sloveniji i Austriji predložili selektivno uvođenje mjera za Hrvatsku, tj. na razini županija. Međimurska županija, od izbijanja korona krize, ima izuzetno povoljnu epidemiološku situaciju i kontinuirano najmanji broj osoba pozitivnih na COVID 19 virus u Republici Hrvatskoj.

Budući da veliki broj stanovnika Međimurja radi i studira u Sloveniji i Austriji, a zbog blizine, velika većina su dnevni ili tjedni migranti te im restriktivne mjere Slovenije i Austrije stvaraju brojne poteškoće, dodatne financijske izdatke, a postoji mogućnost i ostanka bez posla.

Stožer CZ Međimurske županije smatra kako bi bilo svrhovito i epidemiološki opravdano, selektivno uvođenje mjera za Hrvatsku, odnosno pojedine županije  kao što je to učinila Savezna Republika Njemačka u kolovozu ove godine.

12:55 Karlovačka - 11 novih

Od ukupno pristiglih 92 nalaza (3 Ogulin) u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 11 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2. Većina osoba se nalazi u samoizolaciji, kontakti su već prije oboljelih i povezani su s događanjima u dvije crkve u Karlovcu (Nacionalno svetište Svetog Josipa i Grkokatolička župa Uzvišenja Svetoga Križa).  Zbog nastale situacije odgođena su sva misna slavlja u navedenim crkvama. Epidemiološka obrada je u tijeku,nakon koje će se donijeti odluka o daljnjim mjerama.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 247  osoba.

U samoizolaciji se nalazi 361 osoba. Danas je u Karlovačkoj županiji testirano preko 200 osoba. Na bolničkom liječenju se  nalazi 6 COVID pozitivnih pacijenata.

Inspekcijski nadzori SCZ Karlovac: Karlovac: uslužne djelatnosti - 4, trgovine - 4, okupljanja više od 100 sudionika  - 1, noćni klubovi - 4. Nisu utvrđene nepravilnosti. Područje Slunja - ugostiteljski objekti-6, uslužne djelatnosti-4.  Nisu utvrđene nepravilnosti. 

12:20 Virovitičko-podravska - 3 nova

Na području Virovitičko-podravske županije tri su novo zaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Radi se o tri žene, od kojih su dvije starije, jedna srednje životne dobi, sve s blažim simptomima COVIDA-19 i kontakti su već ranije inficiranih koronavirusom.

12:00 Šibensko-kninska - 4 nova

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; po jedna iz Šibenika, Knina i Drniša, te jedna osoba koja trenutno boravi na području Grada Šibenika, a prebivalište joj je u drugoj županiji.

Trenutno je 38 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pet  osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 80 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 197 osoba.

11:35 Brodsko-posavska - 12 novih

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je dvanaest (12) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedan slučaj pozitivne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2), grad Nova Gradiška (1) i općina Brodski Stupnik (1), dok se za preostalih 8 osoba još utvrđuje mjesto prebivališta budući su njihovi nalazi tek pristigli. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 578, dok je broj aktivnih slučajeva 124 (10 aktivnih osoba više nego prethodni dan). 

Hospitalizirano je 14 osoba (1 osoba manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 733 osobe (96 osoba više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba. 

Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane koji su u razdoblju od 11. – 17. rujna 2020. godine bili na misnim slavljima ili iz drugih razloga u navedenom razdoblju boravili u crkvama u Podcrkavlju, Brodskim Zdencima i Oriovčiću, da se u slučaju pojave simptoma na COVID-19 ili ako su te simptome već razvili, odmah jave svom obiteljskom liječniku, drugim zdravstvenim službama ili epidemiolozima radi daljnjeg postupanja. 

11:30 Osječko-baranjska - 5 novih

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 299 uzoraka od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Novozaražene osobe imaju prebivalište u gradovima Osijek i Donji Miholjac te na području općina Podgorač, Semeljci i Strizivojna. 

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od COVID-19, a jučer je jedna osoba preminula (žena iz Osijeka, rođena 1941. godine, uz COVID-19 imala je i više kroničnih oboljenja). 

U zadnja 24 sata epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 19 kontakata novopozitivnih osoba, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno je 356 osoba. 

Policija je obavila 17 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

11:12 Grad Zagreb - 44 nova

Nove 44 koronavirusom zaražene osobe bilježi Grad Zagreb u zadnja 24 sata, među njima i po dva učenika jedne srednje i dvije različite srednje škole, pa su u samoizolaciji učenici dva razreda osnovne i dva srednje škole.

Aktivnih slučajeva zaraze u Zagrebu 486 te 1366 aktivnih samoizolacija, kazala je u petak zamjenica ravnatelja gradskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za novinare.

Među novozaraženima, deset osoba ima negativnu epidemiološku anamnezu, 24 su kontakti od ranije pozitivnih, četiri su slučaja uvoza zaraze iz inozemstva, a četiri su epidemiološke obrade u tijeku.

11:10 Ličko-senjska - 7 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od COVID-19.

4 oboljele osobe su s područja grada Gospića, 3 oboljele osobe su s područja grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 130 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 42 aktivna slučaja, 86 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

U protekla 24 h testirano je 46 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 248 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

10:35 Vukovarsko-srijemska - 11 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 3 iz Soljana, 2 iz Županje, 1 iz Ivankova, 1 iz Andrijaševaca i 1 iz naše županije s boravištem u drugoj županiji), a 1 osoba je preminula.

10:20 Bjelovarsko-bilogorska - 8 novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, dvije novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, a jedna je s područja općine Đulovac.

Devet osoba se u međuvremenu oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u našoj županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19.

U našoj županiji u samoizolaciji je 535 osoba.

10:15 Primorsko-goranska - 8 novih

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 8 novozaraženih osoba koronavirusom,  dok ih je 9 ozdravilo.

Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ od novooboljelih 6 su kontakti prethodno zaraženih osoba, jedan slučaj povezuje se s ljetovanjem u susjednoj županiji, dok se za jednu osobu tek utvrđuje izvor zaraze.

Među zaraženima je i dvoje djece iz osnovne škole u Kostreni te su, radi prevencije, dva razreda od danas u samoizolaciji.

10:10 Dubrovačko-neretvanska - 8 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je osam osoba zaraženih COVID-19 infekcijom. Riječ je o dvije muške i tri ženske osobe iz Dubrovnika (jedna muška i dvije ženske osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu), po jedna muška osoba iz Župe dubrovačke i Ploča te jedna ženska osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je 17 osoba - deset iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, po jedna osoba iz Opuzena i Stona kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Od početka pandemije analizirano je 12 595 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 516 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 76 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:00 U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2100

Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Šest osoba je preminulo.

Tri osobe su preminule u KB Dubrava (M, 1954. godište, M, 1962. godište i Ž, 1950. godište), a tri u KBC Osijek (M, 1966. godište, M, 1954. godište i Ž, 1941. godište).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14513 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 244 preminulo, ukupno se oporavilo 12169 osoba, od toga 236 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 8938 osoba.

Do danas je ukupno testirano 249 023 osoba, od toga 6137 u posljednja 24 sata.

9:18 Splitsko-dalmatinska - 75 novih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 624 obrađena testa danas je 75 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 41, Dugopolja 1, Hrvaca 2, Hvara 1, Kaštela 3, Makarske 1, Muća 1, Omiša 5, Otoka 1, Podstrane 5, Primorskog Doca 1, Prološca 1, Solina 7, Supetra 1, Trilja 2, Trogira 1 i Vrgorca 1 osoba.

Od 75 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 27 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1330 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 48 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

1 osoba se nalazi u karanteni, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

9:04 Istarska - 0 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 301 uzoraka briseva (194 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječeno je 8 osoba. Trenutno je 40 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 223 osoba.

8:43 Sisačko-moslavačka - 2 novih

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Petrinje. Epidemiološka obrada je u tijeku.

8:40 Primorsko-goranska - 8 novih

Primorsko-goranska županija ima 8 novozaraženih i 9 ozdravljenih osoba.

Šest zaraženih su kontakti prethodno oboljelih, jedna se vratila s ljetovanja u susjednoj županiji, a za jednu se utvrđuje izvor zaraze.

Dvoje je zaražene djece iz škole Kostrena te su, radi prevencije, dva razreda od danas u samoizolaciji.

8:30 Požeško-slavonska - 9 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 124 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 115 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba, a ukupno je testirano 7858 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:10 Koprivničko-križevačka - 3 nova

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS- CoV-2, a riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja. Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe,  a u ovom trenutku  na području županije je 24 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 197 slučajeva bolesti covid-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 85 osoba.

7:30 48 hospitaliziranih u Zaraznoj bolnici

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je doktor sa Zarazne bolnice u Zagrebu te kazao kako posljednjih dana imaju više otpuštanja nego hospitaliziranja. "Preko vikenda smo imali više od 60 hospitaliziranih, a danas imamo 48. 30 su muškarci, 18 žene. Prosječna dob je 60 godina. Šest ih je na respiratoru, njihova prosječna dob je 67 godina", rekao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više