Ulicama Bangkoka i ovog će vikenda teći krv



PROSVJEDNICI u Tajlandu najavili su bogat program za cijeli vikend, koji će početi velikom povorkom kroz Bangkok, nakon koje će slijediti "slikanje krvlju", najnoviji hit u raznim taktikama kojima se želi prisiliti vladu i premijera Abhisita Vejjajivu na raspisivanje prijevremenih izbora.

Tisuće prosvjednika i danas su ostali na ulicama glavnog grada, a sutra će iz povijesnog središta grada krenuti u procesiju koja će završiti u poslovnoj četvrti. Jedan od vođa prosvjeda rekao je da će karavana ljudi i vozila biti ogroman.

Sukob ruralnog i elite


Prosvjedi se sve češće predstavljaju kao sukob poslovne elite iz Bangkoka i ruralnih masa za koje vlada ne mari. Većina prosvjednika podržava svrgnutog premijera Thaksina Shinawatru, koji je nakon vojnog udara 2006. godine pobjegao u Dubai, a od nedavno je u Crnoj Gori, gdje je dobio državljanstvo.

U utorak je počela taktika "žrtve u krvi". Skupljeno je oko 300 litara krvi, a veći dio te krvi izliven je na ulaz Abhisitove rezidencije, vladinog ureda i sjedišta njegove stranke. Vođe prosvjeda tvrde da imaju još oko 50 litara krvi, koju će iskoristiti za veliku sliku.

"Umjetnici i sudionici prosvjeda bit će pozvani da sudjeluju u slikanju krvlju", rekao je jedan od predvodnika. Namjerava se postaviti veliko bijelo platno, na kojemu će se moći slikati, te pisati pjesme i poruke. Tema će biti borba za demokraciju, a sredstvo krv.

Tahksinova uloga


Thaksin i dalje uživa veliku popularnost među ruralnim stanovništvom, koje smatra da je Abhisit na vlast došao nelegitimno, dogovorom vojske i vladajuće klase te je uvjereno da su samo novi izbori put prema povratku tajlandske demokracije. Thaksin se prosvjednicima obraća putem video poruka, a i glavni je financijer prosvjeda.

Abhisit, koji je dosad odbio komunicirati s prosvjednicima, a vrijeme provodi u vojnoj bazi, rekao je kako prolijevanje krvi iskušava granice dopuštenog te njegovog strpljenja. No, iako je puštanje krvi po njegovom mišljenju ilegalno, on će dopustiti da se prosvjedi nastave dok god ostanu mirni.

Prošli je tjedan u jednom trenutku na ulicama bilo 100.000 ljudi, ali taj broj se do danas prepolovio.

Pročitajte više