Ultradesničari i neonacisti marširali Moskvom: Migranti danas, okupatori sutra

PREKO 5000 ultradesničara i neonacista danas je marširalo Moskvom, pozivajući na vraćanje Rusije Rusima, u jeku sve većeg nezadovoljstva zbog priliva muslimanskih migranata.

Uz povike "Rusija Rusima" i "Migranti danas, okupatori sutra", uglavnom mladi desničari prosvjedovali su u predgrađima Moskve, gdje uglavnom živi radnička klasa.

"Svi Rusi trebali bi marširati uz nas. Navijači, skinheadsi, nacional-socijalisti - svi. Moramo pokazati što traži naša nacija", vikao je masi lider grupacije "rusi" Dmitrij Demuškin.

U posljednja dva desetljeća broj ksenofobičnih grupa u Rusiji u stalnom je porastu. Njihovi pripadnici napadaju, pa čak i ubijaju, pripadnike neslavenskih naroda, ali i borce protiv rasizma, oštro se suprotstavljajući najezdi migranata s Kavkaza i centralnoazijskih država koje su bile dio SSSR-a.

Prestanite hraniti Kavkaz

One moralnu podršku crpe iz nacionalizma, kojeg je poticala vlast nekadašnjeg predsjednika, a sadašnjeg premijera, Vladimira Putina, smatra Associated Press. Velik broj Rusa dijeli antiimigrantsko raspoloženje radikalnih grupa, a čak i oni koji sebe ne smatraju rasistima oštro se protive ogromnim količinama novca koje Kremlj šalje na Kavkaz, a posebno u Čečeniju. To najbolje opisuje i jedan od transparenata na današnjem maršu na kojem je pisalo "Prestanite hraniti Kavkaz".

Ovaj ultranacionalistički "Ruski marš" održava se već šest godina. Prvi marš 2005. godine ostavio je šokantan prizor tisuća skinheadsa koji su marširali centrom Moskve s rukama podignutim u nacističkom pozdravu, izvikujući rasističke slogane. Naredne godine marš je zabranjen, ali su nacionalisti unatoč tome krenuli u povorku i sukobili se s policijom. Nakon toga je marš "preseljen" u moskovska predgrađa.

Pročitajte više