Ultraortodoksni židovi u Jeruzalemu pljuvali na kršćane koji su nosili križ

Screenshot: Twitter

IZRAELSKA policija uhitila je pet osoba pod sumnjom da su pljuvale na kršćane i na crkve u starom gradu Jeruzalema. Četvorica osumnjičenika uhićena su za incidente koji su se dogodili danas, a jedan za incident koji se zbio ranije ovog tjedna, priopćila je policija. Četiri su odrasle osobe, a jedna je maloljetna.

Policija je za CNN potvrdila da se jedna osoba sumnjiči za napad, a ostale četiri za protuzakonito narušavanje javnog reda i mira. Objasnili su da je onaj optuženi za napad pljunuo osobu, dok su ostali samo pljuvali prema ljudima. Inače, u ponedjeljak je objavljen video na kojem ultraortodoksni Židovi pljuju na kršćanske hodočasnike koji nose križ.

Otac Matteo, svećenik u Starom gradu, ispričao je kako ponekad zna biti i desetak takvih incidenata dnevno u blizini njegovog samostana duž Via Dolorosa, staze kojom kršćani vjeruju da je Isus hodao do svog raspeća. Smatra da takvi incidenti nisu problem za njega, već za pljuvače. "Jer kad ljudi odrastaju s mržnjom i preziru sve druge... to je za njih stvarno jako tužno", naveo je. 

Oglasili se i Palestinci

Premijer Benjamin Netanyahu objavio je jučer kako "snažno osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete vjernicima". "Izrael je u potpunosti predan zaštiti svetog prava slobode bogoštovlja i hodočašća na sveta mjesta svih vjera", poručio je. Obećao je kako će poduzeti hitne korake kako se slični događaji ne bi ponavljali u budućnost. 

Danas je izraelska policija najavila uspostavu posebnog istražnog tima i proširenje operacija te razmatranje uvođenja novčanih kazni. Ministarstvo vanjskih poslova Palestinske samouprave priopćilo je da je pljuvanje dio šireg problema koji dovodi do fizičkog nasilja.

"Praksa pljuvanja po nežidovima odražava širenje ekstremizma u izraelskom društvu, posebice među ekstremističkim doseljenicima, i to je izraz stava koji počinje pljuvanjem, a zatim se pretvara u premlaćivanje i ubijanje", stoji u njihovom priopćenju. 

Pročitajte više