Uludo potrošeno vrijeme: Sanader i Pahor nisu ništa dogovorili na sastanku u Mokricama

POVIJESNI susret koji se mjesecima dogovarao uz veliku pompu i igru "pokvarenog telefona" između dva premijera "zaraćenih" strana, Ive Sanadera i Boruta Pahora, završio je onako kako je i počeo, bez ikakvog dogovora.

Nakon sat vremena ugodnog razgovora slovenski premijer Pahor ostao je na stajalištu kako se granični problem treba rješavati na europskoj razini, dok bi Hrvatska cijelu priču razmrsila bilateralnim dogovorom. Naš premijer očekuje da komisije o granicama usuglase i predlože način rješavanja toga spora, a tvrdi i kako već 18 godina otvorena granična pitanja ne mogu biti uvjet za hrvatsko članstvo u EU.

Kada Hrvatska prestane prejudicirati granicu, Slovenija će odblokirati pregovore s EU

Borut Pahor čvrsto stoji na stajalištu koje je potvrdio i slovenski parlament kako njegova zemlja ne može ukloniti blokadu pregovora s Europskom unijom sve dok Hrvatska u tome procesu ne prestane prejudicirati granicu.

Sastanak u dvorcu u Mokricama nije donio ništa novo te se može očekivati nastavak prepucavanja dviju država oko granica. Stajališta s kojima su premijeri došli na taj susret nisu se ni za centimetar približila pa se možemo pitati zašto je taj susret uopće održan. Ovi razgovori neće umiriti niti hrvatsku, a niti slovensku javnost nego će se nastaviti žučna rasprava oko granice, a hrvatskoj će ostati zatvorena vrata EU.

Premijeri dogovorili češće susrete

Premijeri su dogovorili i češće susrete, no ako i oni završe s jednakim rezultatom pitanje je što će dobro objema zemljama oni donijeti. I dalje će Hrvatska zagovarati međunarodno sudište, a Slovenija političko rješenje u suradnji s Europskom unijom.

 

I.Kri.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

Pročitajte više