Umar Farouk Abdulmutallab: Ima nas još, Al-Qaida šalje nove bombaše

NIGERIJSKI bombaš Umar Farouk Abdulmutallab, koji je na sam Božić unio eksplozivnu napravu u zrakoplov kompanije Northwest Airlines na letu između Amsterdama i Detroita, no koja na sreću zbog tehničkog kvara nije eksplodirala, američkim je vlastima nakon uhićenja poručio kako "nije sam" i da "ima još mnogo onih koji žele umrijeti" i koji će napasti nakon njega, prenose američki mediji.

Pripadnici američkih i britanskih snaga sigurnosti još nisu uspjeli objasniti kako je 23-godišnji mladić uspio neopaženo unijeti eksploziv u avion, a nikome nije jasno niti kako je uopće ušao u zrakoplov obzirom da se u obje zemlje nalazi na listi osoba osumnjičenih za povezanost sa terorističkim skupinama.

Mediji za propust okrivljuju lošu komunikaciju između britanskih i američkih snaga sigurnosti, a te je optužbe potvrdila i ministrica domovinske sigurnosti SAD-a Janet Napolitano, koja je  priznala da je sustav otkrivanja sumnjivih putnika u zračnim lukama potpuno zakazao. Ona je otkrila i da dvije ključne sigurnosne agencije, zadužene za otkrivanje terorista i njihovo neutraliziranje, više od godinu dana nisu imale direktore, što je očito doprinijelo njihovoj slabijoj učinkovitosti.

Teroristička grupa pod nazivom AQAP (Al-Qaida na Arapskom poluotoku) i službeno je preuzela odgovornost za neuspjeli napad. Oni su u priopćenju objavljenom u ponedjeljak potvrdili kako spremaju nove pojedince spremne na napade u Europi i SAD-u, a britanski list "The Sun" također je objavio da se ovoga trenutka u Jemenu obučava grupa od 25 terorista spremnih na slične bombaške napade u zrakoplovima. 

Pročitajte više