Umirovljeni pilot o izraelskim avionima: Izraubani su, nećemo se u njima naletjeti

Screenshot: Nova TV

SUTRA bi se trebala donijeti odluka čije će borbene zrakoplove kupiti Hrvatska, no gotovo sigurno je da će ministar obrane Damir Krstičević preporučiti kupnju polovnih borbenih aviona od Izraela. Hrvatska bi za 500 milijuna dolara trebala dobiti 12 aviona F-16 Barak s naoružanjem. Uz to su Izraelci u cijenu uključili i simulatore te obuku pilota.
 
Glavni konkurent Izraelcima bio je švedski Saab sa svojim Gripenom JAS 39. Šveđani su za 12 novih aviona tražili 700 milijuna eura, a avioni bi došli bez naoružanja koje bi trebalo dodatno platiti. Čini se da je Hrvatska dobro odabrala kupnjom izraelskih aviona, no nije sve toliko jednostavno.
 
Izraelski avioni, iako modernizirani, stari su tridesetak godina i opako su borbeno eksploatirani. Avioni koje nam Izraelci nude samo su nekoliko godina mlađi od sadašnjih MiG 21. O toj je temi svoje mišljenje za Novu TV dao umirovljeni hrvatski vojni pilot Ivan Selak.
 
"Izraelski zrakoplovi nisu dobra opcija za nas"
 
"Moj stav je poznat i jasan. Iznio sam ga i ministru obrane. U igri su samo dva zrakoplova F-16, Gripen i četiri ponuđača - SAD, Švedska, Grčka i Izrael. S obzirom na stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i stanje njihove borbene komponente, infrastrukture i tehničkog sastava zrakoplov koji dolazi u obzir je noviji zrakoplov ili korišteni zrakoplov. Ja mislim da iskorišteni zrakoplov ne dolazi u obzir", tvrdi Selak, naš najiskusniji vojni pilot. Na pitanje je li Krstičević uvažio njegovo mišljenje, Selak je rekao da je to stvar ministra obrane i njegovog tima.
 
Je li Hrvatska mirna sa zrakoplovima idućih 20-30 godina?
 
"Imao sam priliku letjeti na borbenom zrakoplovu F-16.To je odličan, agilan i visoko manevribilan zrakoplov koji je dobro opremljen. SAD je ponudio blok 70,72 što je znanstvena fantastika te su tu zrakoplovi ponuđeni od Grka i Izraelaca. Zrakoplovi koji će doći u Hrvatsku, a bit će stariji od pilota koji će njima letjeti, nisu dobra opcija za Hrvatsku", uvjeren je Selak. Smatra kako su izraelski avioni već istrošeni i da je njihov životni vijek istekao.
 
"Ti zrakoplovi su već naletjeli svoje"
 
"Ne favoriziram nijedan zrakoplov i nemam nikakav interes, ali želim upozoriti kako se naši piloti na izraelskim F-16 zasigurno neće naletjeti. Najveća mana F-16 Barak zrakoplova je što su njime letjeli Izraelci koji su najbolji piloti na svijetu i najbolje ga koriste. Oni su ga izraubali. Kad je zrakoplov proizveden 80-ih, proizvođač je jasno naveo kako je njegov životni vijek 30 godina i 8.000 sati. Ti zrakoplovi su već toliko naletjeli", zaključio je Ivan Selak.

Pročitajte više