Umirovljenici iz BiH, građani Zagreba, mogli bi dobivati naknadu grada

GRADSKA koordinacija za ljudska prava pri zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas je razmotrila mogućnost da i umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u BiH, a imaju hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Zagrebu duži niz godina, ostvare pravo na isplatu novčane pomoći Grada Zagreba.

Koordinacija je zadužila Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb da u roku 60 dana ispita mogućnosti za izmjene i dopune Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba što je pravni temelj za ostvarivanje prava na naknadu i tih umirovljenika.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar je rekao da u Hrvatskoj ima 14.513 osoba s mirovinom iz BiH te 3.495 s mirovinama iz drugih republika bivše Jugoslavije. Dodao je da će se tek opsežnom analizom utvrditi broj takvih umirovljenika prijavljenih u Zagrebu s mirovinom manjom od 1210 kuna, a koji bi mogli, uz određene uvjete, dobivati naknadu Grada od najmanje 150 do najviše 350 kuna, ovisno o visini mirovine.

Šostar je upozorio da je prijašnjom revizijom naknada za zagrebačke umirovljenike utvrđeno da je bilo nekoliko tisuća onih koji su uredno primali naknadu od 100 gradskih kuna, a da su istodobno dobivali i inozemnu mirovinu po 2,5 ili tri tisuće njemačkih maraka.

Član Koordinacije Kažimir Varda (Hrvatski blok) se založio za izmjenu Odluke rekavši da su sada građani u neravnopravnom položaju i da se tu krše njihova ljudska prava. Pridružio mu se i zamjenik gradonačelnice Milan Bandić (SDP) rekavši da bi trebalo osigurati socijalnu pravdu za sve ´jer u Zagrebu nema građana prvog, drugog ili trećeg reda´. ´Riječ je o socijalnoj pomoći, a ne obijesti´, dodao je.

Članovi zagrebačke Koordinacije za ljudska prava prihvatili su i izvješće o radu u prošloj godini sa zaključkom da u izvješćima gradskih ureda, zavoda i službi o stanju ljudskih prava u 2002. nije bilo konkretnih primjera kršenja ljudskih prava iz njihova djelokruga rada. Zaključeno je i da će se intenzivirati suradnja te koordinacije s nevladinim udrugama koje se bave pitanjima ljudskih prava i sloboda i prava nacionalnih manjina.

Pročitajte više