Umirovljenici prijete raskidom sporazuma s HDZ-om

HRVATSKA stranka umirovljenika prijeti raskinućem sporazuma s HDZ-om u slučaju da hrvatska Vlada predloži dionice neprofitabilnih tvrtki odnosno nerentabilnih državnih nekretnina za umirovljenički fond, javlja Večernji list.

"Na to nikada nećemo pristati jer ćemo sami biti odgovorni za poslovanje, odnosno profit fonda." - izjavio je predsjednik HSU-a Vladimir Jordan nakon zatvorenog sastanka s Ivom Sanaderom, pa dodao: "Nacrt prijedloga zakona o osnivanju fonda nismo dobili jer ga je premijer poslao na doradu. Naime, prijedlog nije sadržavao konačan popis dionica i nekretnina koje bi trebale ući u fond. Ne inzistiramo na poštovanju rokova jer smo svjesni da država nema dovoljno dionica na raspolaganju i znamo da nije lako napuniti fond težak više od 20 milijardi kuna."

Predsjednik HSU-a potvrdio je da još uvijek nije upoznat s detaljima o fondu za povrat duga umirovljenicima, ali da zna kako bi trebao proraditi najkasnije do 6. kolovoza 2005. Jordan također nije znao reći kad bi trebale početi isplate.

Jordan je nakon sastanka s premijerom još kazao kako mu je Sanader čvrsto obećao da će nacrt zakona biti predstavljen umirovljenicima prije prve jesenske sjednice Sabora.

Kako piše Večernji list, premijer je u pregovorima umirovljenicima obećao dionice najuspješnijih hrvatskih tvrtki, poput Janafa, Croatia osiguranja, Plive, Ine, HT-a i Podravke, a umirovljenici pak tvrde kako neće pristati na ništa manje od toga.

Pročitajte više