Umjetna inteligencija riješila misterij drevnih biblijskih svitaka

Foto: Epa

STRUČNJACI tvrde da je umjetna inteligencija (AI) prvi put otkrila da su dio tajanstvenih drevnih svitaka s Mrtvog mora napisala dvojica, a ne jedan pisar i da su međusobno oponašali rukopis.

AI je analizirala najduži tekst, poznat kao Veliki Izaijin svitak. Ustanovila je da su vjerojatno dvije nepoznate osobe prepisivale tekst gotovo identičnim rukopisom.

Svitci s Mrtvog mora, među kojima se nalazi i najstarija poznata verzija Biblije, fasciniraju javnost još od njihova otkrića prije nekih 70 godina. Prve svitke pronašao je beduin u špilji u u okolici Kumrana, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Kumranski spisi sadrže rukopise, uglavnom napisane na hebrejskom, kao i na aramejskom i grčkom, a vjeruje se da potječu iz otprilike trećeg stoljeća prije Krista, piše BBC.

Veliki Izaijin svitak

Izaijin svitak jedan je od oko 950 različitih tekstova otkrivenih četrdesetih i pedesetih godina. Jedinstven je među svitcima po tome što su njegova 54 stupca podijeljena u polovice, napisane u gotovo ujednačenom stilu.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj pregledali su Izaijin svitak služeći se umjetnom inteligencijom i programom za prepoznavanje uzoraka. Uspjeli su na digitalnim slikama izvući drevne tragove tinte.

"Tragovi tinte pokazuju kretnje mišića osobe i specifični su za tu osobu. Vjerojatno je da su dva pisca međusobno surađivala kako bi pokušala zadržati isti stil pisanja", naveli su autori istraživanja i dodali da su pisari imali sličan rukopis i da su vjerojatno prošli istu obuku u školi ili obitelji.

Rekli su da su s tolikom preciznošću oponašali jedan drugoga da ih do sada moderna znanost nije mogla razlikovati.

Istraživanje naziva Artificial intelligence based writer identification generates new evidence for the unknown scribes of the Dead Sea Scrolls exemplified by the Great Isaiah Scroll (1QIsaa) objavljeno je u časopisu Plos One.

Pročitajte više

 

Pročitajte više